Z znanjem do boljšega zdravja

10. september – Svetovni dan preprečevanja samomora

14. 09. 2020
10. september je dan, ko obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Smrt zaradi samomora lahko preprečujemo in pri tem lahko sodeluje vsakdo. To odraža tudi vodilno sporočilo svetovnega dneva preprečevanja samomora, ki letos že tretjič zapored poteka pod geslom »Skupaj«.

Leta 2019 je v Sloveniji zaradi samomora umrlo 394 oseb (307 moških in 87 žensk). V podravski regiji je zaradi samomora v omenjenem letu umrlo 65 oseb, med njimi kar 4-krat več moških kot žensk. Količnik samomora, ki predstavlja število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev, je v podravski regiji leta 2019 znašal 20 in je bil višji od slovenskega povprečja, ki je znašal 18,86. Skozi večletno obdobje je opazno nihanje količnika samomora, hkrati pa v Sloveniji kot tudi v Podravju opazimo rahel trend upadanja števila samomorov.

                   

V Sloveniji so opazne razlike v ogroženosti za samomor med vzhodnim in zahodnim delom Slovenije. Regije na vzhodu, kamor spada Podravje, so bolj ogrožene. Prav tako podatki o številu smrti zaradi samomora za Slovenijo kot tudi za podravsko statistično regijo kažejo naraščanje samomorilnega količnika s starostjo. Najbolj ogrožena starostna skupina so tako starejši od 65 let, zlasti moški, saj v najvišjih starostnih skupinah pet ali večkrat pogosteje umirajo zaradi samomora.

                

V Sloveniji se tudi letos pridružujemo preventivnim aktivnostim in aktivnostim ozaveščanja javnosti o samomoru. Za ozaveščanje o samomoru se v mednarodni skupnosti že nekaj let uporablja rumeno-oranžna pentlja. Je simbol zavedanja, da samomor predstavlja javnozdravstveni problem, je znak podpore preventivnim prizadevanjem na tem področju, predvsem pa je znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na tak ali drugače način prizadel.

Prav tako letošnje geslo svetovnega dneva preprečevanja samomora »Skupaj« izpostavlja najbolj pomemben del učinkovitega preprečevanja samomora – sodelovanje in povezovanje ter usmerja pozornost na vlogo in moč vsakega izmed nas, kot pripadnika skupnosti, ki jo lahko imamo ob srečanju s posameznikom, ki se znajde v stiski. Že pogovor z nekom, ki trpi, lahko zadostuje, da spremenimo tok njegovega življenja. Vzemimo si trenutek svojega časa in osebi v stiski prisluhnimo. Več o tem, kako pričeti pogovor s posameznikom, pri katerem sumimo ali vemo, da se sooča z mislimi na samomor, si lahko preberete na povezavi  in povezavi.

Pripravila: Anja Magajna, univ.dipl.psih., NIJZ OE Maribor