Alkohol

0,0 šofer – Slovenija piha 0,0

07. 06. 2017
V ponedeljek, 5. junija 2017, se je pričela preventivna akcija "0,0 Šofer – Slovenija piha 0,0", ki jo koordinira Ministrstvo za zdravje skupaj s partnerji. V okviru akcije bo potekal povečan nadzor nad alkoholom in prepovedanimi drogami med vozniki v prometu in prodajo v gostinskih lokalih, potekala pa bo do nedelje, 11. junija 2017.

Po podatkih Policije se je število prometnih nesreč, v katerih je prisoten alkohol, v letu 2016 nekoliko povečalo. Največ alkoholiziranih voznikov je še vedno med povratniki in mladimi v starosti med 24 in 34 let. Polovica udeležencev, ki vozijo pod vplivom alkohola, je starih od 18 do 44 let, pri tem pa je velika večina moških.

V lanskem letu se je ponovno povečal tudi delež smrtnih prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji. Leta 2014 je bilo 23,4 % tistih, ki so povzročili smrtno prometno nesrečo pod vplivom alkohola, leta 2015 je bilo takih 28,4 %, leta 2016 pa 31,7 %. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je, v primerjavi z vsemi povzročitelji prometnih nesreč, v zadnjem letu povečal na 11,9 %.

Pomurska regija ni pri tej problematiki nobena izjema. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je tako v pomurski regiji višji, kot je slovensko povprečje.  V obdobju  2013-2015 je ta delež znašal 10,5% (v obdobju 2012-2014 10,2%), medtem, ko je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč v Sloveniji v enakem obdobju (2013-2015) znašal 8,7%.

Prvi del letošnje kampanje ozaveščanja o pomenu uživanja življenja brez alkohola je  Ministrstvo za zdravje izvedlo v času maturantske četvorke. Mladi so prejeli promocijske piščalke, sodelovali v anketi, zakaj ni dobro biti pijan, ter svoj spomin preizkusili v nagradni igri na facebook strani Slovenija piha 0,0. Kampanja se bo nadaljevala še vse do konca julija, z vmesnimi žrebanji nagrad. Glavni dve nagradi bosta tokrat dva treninga varne vožnje na Vranskem, ki ju bo Ministrstvo za zdravje podelilo v sodelovanju z AMZS.

Policisti bodo med akcijo izvajali akcijo poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov. Preverjali bodo vožnjo pod vplivom alkohola in vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Tudi v gostinskih lokalih in na zabavnih prireditvah se bo v času akcije izvajal poostreni nadzor. Sočasno bodo potekale tudi preventivne in promocijske aktivnosti, ki se jim pridružujemo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje

Vse udeležence v prometu pozivamo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, da upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače, ter da tudi kot pešci in kolesarji v prometu ravnajo trezno in odgovorno.

 


Povzeto po: Ministrstvo za zdravje RS

Pripravila: Jasmina Črnko Papić in Martin Ranfl

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota