Z znanjem do boljšega zdravja

S » prehranskimi zabojčki« v boj proti svincu

20. 07. 2018
Ravne na Koroškem, 20. 7. 2018 – Da bi zmanjšali izpostavljenost in vnos svinca v telo pri prebivalcih Zgornje Mežiške doline, smo leta 2007 pričeli izvajati program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini. Eden izmed ukrepov, ki jih izvajamo, je zagotavljanje varovalne prehrane predšolskim otrokom, ki obiskujejo vrtec. Ker smo želeli z ukrepom varovalne prehrane zajeti tudi tiste predšolske otroke, ki ne obiskujejo vrtca, smo se odločili za dostavo t.i. »prehranskih zabojčkov«. Pravico do dostave »zabojčkov« imajo vsi otroci stari tri leta, ki ne obiskujejo vrtca in so se odzvali na povabilo na delavnico ter na odvzem krvi za preverjanje vsebnosti svinca v krvi. »Zabojček« vsebuje nabor sezonske pridelane zelenjave, sadja ter mlečnih izdelkov z večjo vsebnostjo kalcija, železa in vitamina C.

Zgornja Mežiška dolina ima večstoletno tradicijo pridobivanja in predelave svinca, posledica tega je onesnaženost okolja s svincem.  Življenje v okolju obremenjenem s svincem pomeni, da se le-ta kopiči v telesu, to pa ima škodljive posledice na zdravje ljudi. Svinec pride v telo preko dihal in prebavil.  Najbolj občutljiva skupina v populaciji so mlajši otroci, ki so za vnos svinca v telo bolj dojemljivi ter bolj občutljivi na škodljive učinke svinca, saj je absorpcija svinca iz prebavnega trakta pri otrocih precej večja kot pri odraslih.

Povišane koncentracije svinca v krvi otrok, lahko imajo kronične nevrotoksične učinke na zdravje, pride lahko do hiperaktivnosti, motenj vedenja in drugih razvojnih motenj. Da bi zmanjšali izpostavljenost in vnos svinca v telo pri prebivalcih Zgornje Mežiške doline, smo leta 2007 pričeli izvajati program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini.

Eden izmed ukrepov, ki jih izvajamo je zagotavljanje varovalne prehrane predšolskim otrokom. Znano je, da kalcij, železo in vitamin C v prehrani delujejo varovalno. Te hranilne snovi so naravni antioksidanti svinca in preprečujejo njegovo absorpcijo v telesu. Dobri viri kalcija so mleko in mlečni izdelki, ribez, fige, brokoli, špinača, ohrovt in por. Vitamin C vsebujejo naslednja živila: kivi, črni ribez, šipek, melona, limona, pomaranča, grenivka, paradižnik, zelena paprika, peteršilj in kumare. Dobri viri železa pa so: pusto rdeče meso, perutnina, jajčni rumenjak, ribe, oves, sezam, prosena kaša, suho sadje (marelice, rozine, slive) ter sveže sadje (borovnice, banane). Prav tako je dejstvo, da je absorpcija svinca iz prebavil precej večja pri praznem želodcu, zato naj otroci uživajo vsaj pet obrokov raznovrstne hrane na dan. Pred uporabo je potrebno vso hrano temeljito oprati, še posebej lokalno pridelano jagodičevje.

Otroci, ki obiskujejo vrtce v Zgornji Mežiški dolini (Mežica in Črna na Koroškem) imajo v dnevni jedilnik sistemsko urejeno vključevanje živil (tudi izbor ekoloških pridelkov) z večjo vsebnostjo kalcija, železa in vitamina C. Ker smo želeli z ukrepom varovalne prehrane zajeti tudi tiste predšolske otroke, ki ne obiskujejo vrtca, smo se odločili za dostavo »zabojčkov«. Družine triletnikov, ki so se udeležile informativne delavnice o zdravi prehrani in odvzema vzorca krvi za preverjanje, sedaj redno prejemajo zabojčke.  »Zabojček« vsebuje nabor sezonske pridelane zelenjave, sadja ter mlečnih izdelkov. Na enoti NIJZ pripravimo različno gradivo, ki ga dodamo v zabojček. To so na primer zloženka receptov iz živil, ki jih vsebuje zabojček, informativno gradivo, poučna igrica, pobarvanka... Vsebina zabojčka se spreminja glede na ponudbo, ki pa je odvisna od časa v letu, saj je naša zahteva, da so pridelki sezonski in sveži. Iz istega razloga so zabojčki na voljo okvirno od meseca marca do novembra. V programu sodeluje od 20 do 25 otrok iz občin Mežica in Črna na Koroškem. Dostava zabojčkov se vrši na 14 dni, po predhodnem potrdilu sodelujoče družine.

Na fotografiji je »zabojček«, ki se je dostavil v začetku meseca julija. V njem je: blitva, ohrovt, buče, kumare, zelje, česen, borovnice, jabolčni sok, navadni jogurt, sadni jogurt ter gradivo za otroke in njihove starše.