Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2

19. 02. 2021
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil priporočila za uporabo zaščitnih mask.

V to priporočilo je vključeno tudi priporočilo NIJZ glede uporabe mask za učence v skupnih prostorih v osnovnih šolah, k čimer nas zavezuje dokument Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s COVID-19 (vir 1).

 

Priporočila za teden

od ponedeljka,  22. 02. 2021, do nedelje,  28. 02. 2021

OTROCI

  • do vključno 5. leta: uporabe mask ne priporočamo.
  • 6–11 let: priporočamo uporabo mask skladno s priporočili za odrasle osebe, ki so dostopna na naslednji povezavi 
  • od vključno 12. leta naprej: priporočamo uporabo mask skladno s priporočili za odrasle osebe, ki so dostopna na naslednji povezavi 

ODRASLI

ŠOLSTVO

  • Osnovna šola.

Učenci v učilnicah ne uporabljajo mask znotraj matičnega oddelka.

V skupnih prostorih uporabo mask priporočamo.

  • Srednja šola.

     Priporočamo uporabo maske v učilnicah in v skupnih prostorih šole.

Navedeno tedensko priporočilo velja, ker je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih (7) dneh v državi znašalo > 20.

 

Pri uporabi mask je treba upoštevati pravilno namestitev in odstranitev maske ter upoštevati načelo nedotikanja maske med nošenjem. Pravilen prikaz uporabe je prikazan na naslednji povezavi. 

 

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2 so pripravljena za posamezne starostne skupine in upoštevajo aktualno epidemiološko situacijo v državi. NIJZ vsak petek objavi posodobljena priporočila glede uporabe mask, ki bodo veljala v prihajajočem tednu od ponedeljka do nedelje.

Priporočila za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2, ki so izhodišče za tedensko posodabljanje priporočil, so dostopna na naslednji povezavi

* Glede priporočil za uporabo mask v vzgojno-izobraževalnih zavodih veljajo zgoraj objavljena priporočila, ki jih je pripravil NIJZ. Od 19. septembra 2020 dalje velja Odlok Vlade RS o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki priporočila NIJZ začasno in delno prilagaja glede na aktualno epidemiološko sliko.

1 Kustec S, Logaj V, Krek M, Flogie A, Truden Dobrin P, Ivanuš Grmek M. Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s covid-19. Ljubljana, 2020. Dostopno na naslednji povezavi.