Alkohol

Preventivna akcija »Otroci za varnost v prometu 2021« v Podravju

15. 11. 2021
»Otroci za varnost v prometu« je preventivna akcija, ki jo območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje izvedejo vsako leto v sodelovanju z osnovnimi šolami, vrtci in policijo. V sklopu akcije se otroci z mentorji pogovarjajo o alkoholu v prometu, ustvarjajo izdelke na to temo in ključno sporočilo, ki se glasi »Samo trezen udeleženec v prometu je varen udeleženec v prometu« prenesejo svojim bližnjim. V ulični akciji pa otroci skupaj s policijo ključno sporočilo predajo tudi naključnim udeležencem v prometu. Vožnja pod vplivom alkohola je namreč eden najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nezgod, ki ga lahko preprečimo in skupaj vzpostavimo odgovoren odnos do pitja alkoholnih pijač.

Poraba alkohola na odraslega prebivalca v Sloveniji je leta 2020 znašala skoraj 10 litrov čistega alkohola, kar Slovenijo uvršča med tiste evropske države, v katerih je poraba alkohola najvišja. Poleg tega, da alkohol deluje na številne organe v našem telesu, je droga, ki ohromi možgane. To pri osebi, ki pije, vpliva na njeno presojo, zmanjša samokritičnost, vodi v precenjevanje lastnih sposobnosti, poveča pripravljenost za tveganje, podaljša odzivni čas in zmanjšuje sposobnost usklajenega gibanja. Alkohol že v majhnih količinah vpliva na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispeva k večjemu tveganju za nastanek prometne nezgode in tudi k teži poškodbe. Alkohol pa ne vpliva samo na voznike motornih vozil, temveč na vse udeležence v prometu, tudi kolesarje in pešce.

Zaradi epidemioloških razmer smo na mariborski območni enoti NIJZ bili letos primorani ulično akcijo »Otroci za varnost v prometu« prestaviti na spomladanske mesece, vseeno pa je preventivna akcija v Podravju dosegla svoj namen, saj nam je uspelo vključiti 551 učencev, ki so ustvarjali risbice s pomočjo 30-ih mentorjev na 7-ih osnovnih šolah

V letošnji akciji so sodelovale naslednje podravske osnovne šole:

  1. OŠ Rudolfa Maistra Šentilj,
  2. OŠ Breg,
  3. OŠ Benedikt,
  4. OŠ Destrnik-Trnovska vas,
  5. OŠ Šmartno na Pohorju,
  6. OŠ Dušana Flisa Hoče s podružnico Reka-Pohorje,
  7. OŠ Kajetana Koviča Poljčane.

 

Otroci predstavljajo dobro in hvaležno publiko z dostopom do pomembnih starejših, staršev in drugih sorodnikov ter s svojimi sporočili lahko spremenijo svet. Zato so ob zaključku preventivne akcije, na martinovo 11.11., otroci svoje izdelke s ključnim sporočilo akcije odnesli svojim najbližjim in jih na ta način opozorili, da je samo trezen udeleženec v prometu varen udeleženec v prometu.

Preventivne aktivnosti so izrednega pomena za ohranjanje in krepitev zdravja, zato se NIJZ, območna enota Maribor, iskreno zahvaljuje vsem, ki so sodelovali v preventivni akciji  »Otroci za varnost v prometu 2021«  in  vsem voznikom želi »varno vožnjo brez alkohola.«

Več o preventivni akciji “Otroci za varnost v prometu 2021« najdete na naslednji povezavi.

Več o alkoholu in njegovih škodljivih posledicah lahko najdete na naslednji povezavi.