Z znanjem do boljšega zdravja

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 v obdobju sproščanja ukrepov

27. 07. 2020
V Sloveniji smo z uvedenimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2 uspešno obvladali epidemijo in prihajamo v čas, ko se življenje počasi vrača na ustaljene tirnice. Kljub temu ocenjujemo, da je virus še vedno med nami in se lahko začne ponovno širiti, če ne bomo ohranili nekaterih uvedenih ukrepov in navad. Spodaj zato objavljamo priporočila za ravnanje, ki jih je mogoče smiselno prilagoditi na različna področja življenja, vključno z izvajanjem gospodarskih dejavnosti.

SPLOŠNI UKREPI ZA PREPREČEVANJE ŠIRJENJA OKUŽBE Z VIRUSOM SARS-COV-2 V OBDOBJU SPROŠČANJA UKREPOV

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo pripravili splošna priporočila za preprečevanje širjenja okužbe, ki jih je smiselno upoštevati ves čas. Da bi ugodno epidemiološko situacijo ohranili tudi v prihodnje, je izjemno pomembno upoštevanje osnovnih temeljnih higienskih ukrepov in medosebne razdalje vsaj 1,5 metra.

 

Ohranimo razdaljo:

Ko se družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo, da vzdržujemo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 m oz. 2 m.

 

Ohranimo čiste roke:

Poskrbimo za redno in temeljito umivanje rok. Če umivanje rok ni izvedljivo, si roke pravilno razkužimo.

Postopek pravilnega umivanja oziroma razkuževanja rok je dostopen na naslednjih povezavah:

 

Skrbimo za higieno kihanja in kašlja:

Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo.

Infografika o pravilni higieni kašlja je dostopna na naslednji povezavi.

 

Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami.

 

Ostanimo doma:

Če zbolimo z znaki akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah…), ostanemo doma in omejimo stike z ostalimi ljudmi ter upoštevamo zgoraj naštete higienske ukrepe.

 

Uporaba mask

Vlada je glede na slabšanje epidemiološke slike sprejela sklep o ponovni obvezni uporabi zaščitnih mask. Zaščitne maske so ob razkuževanju rok obvezne v zaprtih javnih prostorih in v sredstvih javnega potniškega prometa. 

Infografiko o pravilni uporabi zaščitnih mask najdete na naslednji povezavi.

 

Podrobnejša priporočila za preprečevanje okužbe najdete na naslednji povezavi, infografiko pa na naslednji povezavi.

 

HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE RAZLIČNIH DEJAVNOSTI

Za preprečevanje ponovnega širjenja virusa so potrebne določene prilagoditve tudi pri izvajanju različnih dejavnostih, in sicer:

 

Navodila in priporočila NIJZ za različne dejavnosti

Na NIJZ smo za najbolj razširjene dejavnosti ob sproščanju ukrepov pripravili priporočila za njihovo varno izvajanje. Najdete jih na naslednji povezavi https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19.

Če med njimi ne najdete priporočil za vašo specifično dejavnost, smiselno uporabljajte zgoraj navedena priporočila in priporočila za sorodne dejavnosti.

 

Natančnejša navodila za posamezno delovno mesto poda pooblaščeni specialist medicine dela, ki natančno pozna organizacijski proces in tveganja na posameznih delovnih mestih v najkrajšem možnem času. Spletna stran medicine dela je dostopna na naslednji povezavi: https://www.anticovid.zmdps.si/.


KORISTNE POVEZAVE