Z znanjem do boljšega zdravja

Predstavitev načrta cepljenja proti COVID-19

13. 01. 2021
Predsednik Vlade RS Janez Janša in direktor NIJZ Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvem polletju. Načrt temelji na Nacionalni strategiji cepljenja v Sloveniji proti covidu-19. Načrt predvideva, da bomo v prihodnjem mesecu tedensko prejeli po okoli 17.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, s katerim bodo prednostno cepili starejše od 80 in nato starejše od 70 let. Z drugim odmerkom bodo cepili tudi že cepljene

Po načrtu bodo prihodnji teden začeli cepiti z drugim odmerkom cepiva, začelo se bo tudi cepljenje starejših od 80 let, v zadnjem tednu januarja pa bo steklo tudi cepljenje, starejših od 70 let. Slovenija naj bi po dobrih 17.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva prejemala vse do konca marca. Do takrat naj bi ga skupno prejela 245.500 odmerkov, od katerih bo nekaj manj kot 110.000 odmerkov uporabljenih kot drugi odmerek.

Do 1. februarja naj bi Slovenija skupno prejela še 9.200 odmerkov cepiva podjetja Moderna, ki naj bi jih porabila za cepljenje nepokretnih bolnikov na domu.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je povedal: »Tiste, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili. Tiste, ki so ali bodo cepili prvič, pa bodo ponovno cepili po 21 do 28 dneh. Naš cilj je doseči 70-odstotno precepljenost. Smo prva generacija, ki je lahko tako hitro dobila odgovor na epidemijo. Epidemije pa spremljajo človeštvo že od nekdaj. Z uporabo cepiv smo uspešno izkoreninili nekatere bolezni, kot so npr. črne koze. Cepiva, ki jih proizvajajo danes, so varna. Cepivo se lahko začne uporabljati šele po dovoljenju agencije za zdravila, kar zagotavlja najvišjo kakovost cepiva. Pri preizkušanju sledijo predkliničnim in klinčnim študijam in če so te uspešne, se cepivo da v oceno evropski agenciji za zdravila. Proizvajalci morajo agenciji dokazati varnost in kakovost cepiva, uporabljati pa se lahko začne šele takrat, ko dobi dovoljenje agencije.«

Predsednik Vlade RS Janez Janša je poudaril: »Načrt temelji na strategiji cepljenja, ki jo je vlada sprejela v začetku decembra in predvideva cepljenje po prednostnih skupinah. Med njimi načrt najprej predvideva cepljenje zdravstvenih delavcev, nato starejših oseb, nato kroničnih bolnikov in nato še kritičnega osebja zunaj zdravstvenega sistema (policija, vojska, civilna zaščita, zaposleni v vzgoji in izobraževanju). Slovenija ima trenutno do konca leta zagotovljenih 2,27 milijona odmerkov cepiv, kar zadostuje za cepljenje 1,13 milijona ljudi. Nekaj manj kot 1,8 milijona odmerkov cepiva bo Slovenija dobila od proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Slovenija kandidira tudi za cepiva, ki do zdaj še niso dobila odobritve v Evropi. Od teh do zdaj največ obetalo cepivo podjetja AstraZeneca, a je bila na evropsko medicinsko agencijo vloga za njegovo odobritev zaradi zapletov pri testiranju podana šele danes. Evropska komisija je do zdaj naročila največ tega cepiva, pri čemer si je Slovenija zagotovila proporcionalni delež v višini skoraj 1,4 milijona odmerkov.«

Slovenija ima zagotovljenih tudi 470.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna, ki je še drugo v Evropi odobreno cepivo. Vendar so roki dobave še negotovi.

Obstajata še dve cepivi, ki jih je naročila Evropska komisija, in kjer ima Slovenija svoj delež v višini dveh dodatnih milijonov, a ne eno ne drugo cepivo še ni odobreno, niti ni v postopku odobritve na evropski medicinski agenciji. To sta cepivi podjetij CureVac in Janssen.

Ko bo Slovenija dobila zagotovila o zanesljivi dobavi vseh treh cepiv, bo po besedah predsednika Vlade RS tudi novelirala načrt cepljenja.

»Kampanje za promocijo cepljenja tako na nacionalni kot evropski ravni so sicer pripravljene, vendar se trenutno bolj kot v samo promocijo cepljenja več napora vlaga v to, da dobimo cepivo,« je povedal Janez Janša.

Načrt cepljenja je podrobneje predstavil direktor NIJZ. Prvi so za cepljenje na vrsti zaposleni in oskrbovanci v domovih za starejše občane ter zdravstveni delavci in sodelavci, nato starejši, predvsem nad 80 let, nato kronični bolniki. Pozneje se bodo lahko cepile druge nujne službe, nato pa še vsi ostali. Kot je napovedal Krek, bodo pri delitvi cepiva upoštevali obremenitev posameznih regij z okužbo.

Slovenija bo tedensko prejemala okoli 17.000 odmerkov cepiva, načrt pa natančno opredeljuje skupine prebivalstva, ki jim bodo namenjeni. Cepljenje bodo pozorno spremljali, posebna skupina pri ministrstvu za zdravje pa bo preučila vsak morebitni neželeni učinek.

 

Podrobnješe informacije najdete na naslednji povezavi. 

Gradivo z novinarske konference:

 

Informacije glede cepljenje proti COVID-19 - za splošno javnost so dostopne na naslednji povezavi.