Z znanjem do boljšega zdravja

Pojav Mersa v Južni Koreji za zdaj ne predstavlja večje nevarnosti za Slovenijo

19. 06. 2015
Iz Južne Koreje v zadnjem mesecu poročajo o več okuženih z novim koronavirusom (MERS-CoV oziroma Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus), ki povzroča bližnjevzhodni respiratorni sindrom MERS.

Do sedaj je umrlo preko 20 ljudi. Okužbo so doslej največkrat potrdili v državah Arabskega polotoka in nekaterih sosednijh državah, pa tudi pri prebivalcih drugih držav, ki so potovali ali bivali v teh državah, kjer so se okužili in zboleli po vrnitvi domov. V Evropi so okužbo našli pri potnikih iz Združenega kraljestva, Nemčije, Francije, Nizozemske, Italije, Grčije, Avstrije in Turčije.

Ocena tveganja za Slovenijo
Nevarnost za pojav MERS-a v Sloveniji je majhna. Zaradi migracij in sodobnih načinov transporta pa obstaja majhna možnosti, da se okužba vnese tudi v Slovenijo, predvsem s potniki, ki prihajajo iz držav Bližnjega vzhoda in Južne Koreje. Svetovna zdravstvena organizacija ugotavlja, da trenutna situacija v svetu še ne dosega kriterijev za razglasitev tveganja za javno zdravje mednarodnega pomena. ECDC je ocenil, da trenutno tudi za Evropo ne predstavlja tolikšne nevarnosti, da bi bili potrebni drugi ukrepi razen previdnosti pri potovanjih v kraje, kjer je MERS in ustrezno ravnanje v primeru pojava bolezni po vrnitvi. 

Priporočila potnikom
Potnikom, ki potujejo v kraje, kjer se bolezen pojavlja, priporočamo, da upoštevajo preventivne ukrepe, s katerimi se zmanjša možnost za okužbo:

  • Izogibanje krajev in situacij, kjer bi lahko prišlo do okužbe;
  • pogosto umivanje rok z vodo in milom (20 sekund). Če milo in voda nista na voljo, se uporabi alkoholno razkužilo;
  • Izogibanje uživanja surove in termično slabo obdelane hrane živalskega izvora;
  • Izogibanje stika s kamelami in njihovimi izločki.

Po vrnitvi domov še približno 14 dni spremljamo svoje zdravstveno stanje – če se v tem času pojavi vročina, slabo počutje, kašelj, se po telefonu posvetujemo s svojim zdravnikom in mu povemo, da smo potovali v državo, kjer bi se lahko okužili z MERS. Zdravnik bo presodil naše zdravstveno stanje in svetoval, kako postopati.

Preprečevanje

  • Pogosto umivanje rok z vodo in milom (20 sekund), speremo s toplo vodo, obrišemo s papirnato brisačo in z njo zapremo pipo. Če milo in voda nista na voljo, se uporabi alkoholno razkužilo;
  • Z rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust.
  • Izogibajmo se tesnemu stiku z zbolelimi;
  • Poskrbimo za redno čiščenje vseh delovnih površin z vodo in čistili.
  • Higiena kašlja (usta ali nos prekrijemo s papirnatim robčkom, ki ga takoj po uporabi varno odvržemo v najbližji koš. Če papirnatega robčka nimamo, kihnemo ali zakašljamo v zgornji del rokava).

Slika: Zemljevid primerov z MERS po svetu, 18. junij 2015 (Vir: WHO. Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) maps and epicurves. Geneva: WHO, 2015).

Povzročitelj
Koronavirusi so virusi, ki povzročajo blage okužbe dihal. Poznani so že vrsto let in se pojavljajo povsod po svetu, v zmernem podnebnem pasu nekoliko bolj pogosto v zimskih mesecih.
Inkubacijska doba
Inkubacijska doba (čas, ki preteče od okužbe do pojava simptomov) traja od 2 do 14 dni, v povprečju od 5 do 6 dni.

Način prenosa
Predvidevajo, da se koronavirusi med ljudmi prenašajo ob tesnem stiku z okuženo osebo preko izločkov dihal (pri kašljanju in kihanju) oziroma pri negi bolnika. Natančen način prenosa še ni popolnoma pojasnjen. Možen pa je tudi prenos iz okuženih enogrbih kamel na Bližnjem vzhodu. Ljudje se lahko okužijo s posrednim ali neposrednim stikom, morda pa tudi preko okuženega in slabo toplotno obdelanega mesa ali mleka teh živali, vendar prepričljivega dokaza za to še ni. 

Simptomi in znaki bolezni
Potek akutne okužbe je lahko različen – nekateri okuženi nimajo simptomov, drugi imajo zgolj lažjo okužbo dihal, podobno običajnemu prehladu. Pri nekaterih (običajno pri starejših, kronično bolnih oz. pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom) je potek pogosto izjemno težak in se lahko konča s smrtjo zbolelega. Za težji potek je značilna povišana telesna temperatura, kašelj in občutek pomanjkanja zraka oz. zasoplost. Sledijo lahko hujši zapleti, kot sta pljučnica in odpoved ledvic. Nekateri bolniki imajo lahko tudi prebavne težave, vključno z drisko, slabostjo in bruhanjem.

Zdravljenje
Specifičnega zdravila za bolezen ni, zdravimo simptome in vzdržujemo telesne funkcije. Registriranega cepiva ni na voljo.

 

Najpogostejša vprašanja in odgovori v zvezi z MERS-om so na voljo na naslednji povezavi.