Alkohol

Pitje alkohola med nosečnostjo ogroža rast in razvoj še nerojenega otroka

05. 09. 2018
Izpostavljenost alkoholu med nosečnostjo lahko privede do spontanega splava, odmrtja ploda, prezgodnjega poroda ali rojstva otroka s spektrom fetalnih alkoholnih motenj (FASD), lahko tudi do nenadne smrti dojenčka.

FASD je skupno ime za prirojene razvojne motnje, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti še nerojenega otroka alkoholu. Te motnje so trajne in nepopravljive. In pomembno: so popolnoma preprečljive!

Zato je pomembna informiranost in osveščenost žensk (in njihovih partnerjev), ki lahko zanosijo ali so noseče, ter širše javnosti o nezdružljivosti nosečnosti (tudi dojenja) in pitja alkohola.

Ker v nosečnosti ni znane varne količine alkohola, varne alkoholne pijače in varnega časa za konzumiranje alkohola, je ključno sporočilo ženskam v rodni dobi:

  • najvarnejša je abstinenca od alkohola vseh devet mesecev nosečnosti ter v času načrtovanja nosečnosti (da ne pride do izpostavljenosti zarodka alkoholu, ko nosečnost še ni prepoznana) in med dojenjem;
  • parom, ki so spolno aktivni in pijejo alkohol, svetujemo, da pijejo v mejah manj tveganega pitja in da uporabljajo zanesljivo zaščito pred nosečnostjo, s čimer se izognejo nevarnosti izpostavljanja otroka alkoholu pri nenačrtovani nosečnosti.

Vabimo vas, da si ogledate tudi naslednja gradiva: