Z znanjem do boljšega zdravja

Ošpice v Sloveniji

15. 01. 2018
Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. V zadnjem času v evropskih državah poročajo o izbruhih ošpic. Na NIJZ bomo pozorno spremljali situacijo in javnost sproti obveščali o ustreznih priporočilih.

V Laboratoriju za javnozdravstveno virologijo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so včeraj potrdili primer ošpic pri predšolskem otroku, ki je bil v preteklosti cepljen z enim odmerkom cepiva proti ošpicam. Ta primer ošpic ni povezan s Pediatrično kliniko v Ljubljani. Vir okužbe (epidemiološko povezavo) se še ugotavlja. Bolezen pri otroku poteka brez zapletov, zato je otrok bil večino časa v domači oskrbi. Tik pred pojavom bolezni je bil otrok tudi v vrtcu, zato se staršem otrok, ki obiskujejo isti vrtec, svetuje preverjanje cepilnega statusa z dodajanjem manjkajočih odmerkov cepiva.
 


V javnosti kroži informacija, da odrasel moški, ki je na Pediatrični kliniko UKC Ljubljana pripeljal otroka, ni bil okužen z virusom ošpic, temveč je šlo za norice. To ne drži, gospod je bil okužen z virusom ošpic, kar je potrdila tudi laboratorijska preiskava. V skladu s tem so bili izvedeni utemeljeni in sorazmerni ukrepi za preprečitev širjenja okužbe.

 

4. januarja 2018 je na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana prišlo do vnosa ošpic. Odrasla oseba, ki je na pregled spremljala otroka, je bila okužena z virusom ošpic.

Več informacij o primeru in poteku epidemiološke preiskave najdete na naslednji povezavi

Starši in skrbniki, ki potrebujejo dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic  4. januarja 2018 na Pediatrični kliniki UKC LJ, lahko pokličejo in se posvetujejo z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9.00 in 15.00 uro. Celotno obvestilo najdete na naslednji povezavi

Ob pojavu značilnih bolezenskih znakov (vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj), o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Več napotkov najdete na naslednji povezavi

Več o ošpicah in zaščiti pred boleznijo najdete na naslednji povezavi.

 


Najpogostejša vprašanja in odgovori