Z znanjem do boljšega zdravja

Okužbe z borrelio miyamotoi

18. 09. 2015
Bakterija z imenom Borrelia miyamotoi je bila odkrita leta 1994 na Japonskem v določeni vrsti klopa in majhnih glodavcih, ki so običajen gostitelj borelij.

Kasneje so v ZDA in v nekaterih državah EU to vrsto borelij našli še v drugih vrstah klopov, tudi v klopu, ki ga imenujemo Ixodes ricinus. Slednji je tudi najbolj razširjen klop v Sloveniji.

Bakterijo Borrelia miyamotoi so kot povzročitelja vročinske bolezni pri ljudeh, ki po poteku spominja na povratno mrzlico, prepoznali l. 2011 na Japonskem, v Rusiji in ZDA ter na Nizozemskem. V drugih evropskih državah pa primera pri ljudeh še niso potrdili, čeprav so prisotnost tovrstnih borelij v klopih potrdili. Te države so Češka, Danska, Anglija, Estonija, Francija, Nemčija, Poljska, Švedska in Švica. V Sloveniji so že potekale raziskave z namenom, da bi ugotovili, ali je Borrelia miyamotoi prisotna v klopih oz. majhnih glodavcih. Raziskovalci Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) v Ljubljani so to borelijo zaenkrat našli zgolj v dveh vzorcih majhnih glodavcev (od približno 300 preiskovanih). Klinika za infekcijske bolezni v Ljubljani je v sodelovanju z IMI poskušala potrditi okužbo z Borrelio miyamotoi pri bolnikih, ki so jih zdravili zaradi vročinske bolezni in so navedli podatek, da so predhodno imeli vbod klopa. Pri nobenem od testiranih bolnikov niso potrdili okužbe z Borrelio miyamotoi. Tudi sicer je podatkov o sami bolezni in razširjenosti te bolezni še malo.

Bolezenski znaki in potek bolezni
Borrelia miyamotoi povzroča vročinsko bolezen, ki jo spremlja utrujenost, glavobol, bolečine v sklepih in mišicah. Podobno kot pri povratni mrzlici, vročina traja nekaj dni, stanje se izboljša, potem pa se vročina povrne in ponovno traja nekaj dni. Takih ponovitev je lahko več. Večina opisanih primerov ni imela spremembe na koži (rdečega obročastega izpuščaja), ki je značilna za okužbo z Borrelio burgdorferi (povzročiteljico Lymske borelioze). Pri večini bolnikov bolezen izzveni sama po sebi, hitreje pa mine, če se zdravi z antibotiki. Okužbo z borelijami preprečimo tako, da zmanjšamo verjetnost za vbod klopa (uporaba repelentov) oz. klope čim prej odstranimo (samopregledovanje po obisku gozda, travnikov itd.)