Cepljenje

Odziv NIJZ na video izseke zasedanja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) o varnosti cepiv

29. 01. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo bili obveščeni, da se po družbenih omrežjih širi dejstvo, da strokovnjaki SZO dvomijo v varnost cepiv.

2. in 3. decembra 2019 je Svetovna zdravstvena organizacija v Ženevi gostila svetovni vrh o varnosti cepiv. Srečanje je bilo namenjeno podpori cepljenju in zagotavljanju visoke precepljenosti, strokovnjaki pa so med drugim predstavili tudi problem nezaupanja javnosti v varnost cepiv.

Zasedanje strokovnjakov je skušalo doseči naslednje cilje:

  • okrepiti raziskave na področju varnosti cepiv, z namenom povečanja zaupanja javnosti v varnost cepiv,
  • izboljšati kakovost izvajanja cepljenja v revnih in srednje bogatih državah - v smislu varnega rokovanja s cepivi, zagotavljanja hladne verige, ipd,
  • krepitev aktivnosti na področju zagotavljanja varnosti cepiv v luči razvoja številnih novih cepiv.

Citati strokovnjakov, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, glede dvoma o varnosti cepiv, so izvzeti iz konteksta, napačno razumljeni in zavajajoči. V kolikor posameznik pospremi celotno srečanje, se lahko prepriča, da ni govora o nezaupanju ali dvomih v varnost cepiv med strokovnjaki, pač pa strokovnjaki ugotavljajo, kaj so ovire pri zagotavljanju visoke precepljenosti in skušajo zagotoviti, da bi ljudje zaupali v varnost cepiv.

Zdravstvena stroka, ki se vsakodnevno ukvarja s področjem cepljenja, si je enotna, da je cepljenje najučinkovitejša zaščita pred nalezljivimi boleznimi, saj je bilo v zadnjih desetletjih s cepljenjem preprečenih več smrti kot s katerimkoli drugim zdravstvenim ukrepom. Pomembno, da se pred cepljenjem informiramo in se odločamo na osnovi znanstvo podprtih dejstev. Zakaj je cepljenje najučinkovitejši ukrep?, dostopno na naslednji povezavi.