Z znanjem do boljšega zdravja

Obvestilo za osebe, ki so obiskale službo nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana

01. 09. 2020
Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bila obveščena, da je v noči iz nedelje na ponedeljek urgentno službo v UKC Ljubljana obiskala oseba, za katero se je kasneje izkazalo, da je bila pozitivna na COVID-19. Oseba je v čakalnici nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo. Čakala je v skupni čakalnici, ki združuje oddelke: Službe nujne medicinske pomoči (SNMP), Internistične prve pomoči (IPP) in kirurške prve pomoči.

Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od nedelje, 30. 8. 2020, od 23. ure, do ponedeljka, 31. 8. 2020, do 5. ure, v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana, prosimo, da naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …), najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju.

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik (na manj kot 2 metra) z bolnikom, zato je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, majhna.

Za preprečevanje širjenja okužb dihal svetujemo upoštevanje preventivnih ukrepov, še posebej je pomembna uporaba mask v vseh zdravstvenih inštitucijah.

Ostanimo doma

Če zbolimo z znaki akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …), ostanemo doma in omejimo stike z ostalimi ljudmi ter upoštevamo naštete higienske ukrepe.