Prepovedane droge

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi: V Nemčiji dve okužbi z antraksom pri uporabnikih heroina

21. 06. 2012
V Nemčiji - v mestu Regensburg na Bavarskem - so v mesecu juniju 2012 zabeležili že dva primera okužbe z antraksom pri injicirajočih uporabnikih heroina.

Prvi primer so zabeležili v začetku meseca, ko je bil v bolnišnico sprejet injicirajoči uporabnik heroina, in sicer zaradi okužbe mesta injiciranja. Moški je umrl istega dne zaradi septikemije, ki jo je povzročil antraks. 18. junija 2012 pa so zabeležili drug primer okužbe z antraksom, ko je bil v bolnišnico sprejet injicirajoči uporabnik heroina, in sicer zaradi vročine in otekline na mestu injiciranja. Analiza krvi je potrdila okužbo z bacilom antraksa. To sta prva dva primera okužbe z antraksom po letu 2010, ko so o okužbah s tem bacilom pri injicirajočih uporabnikih heroina poročali v Nemčiji, v Veliki Britaniji in na Škotskem.

Bacil antraksa povzroča vnetje kože, pljuč in prebavnega trakta. Možna zapleta pa sta tudi meningitis in sepsa. Antraks se sicer med populacijo pojavlja občasno in je običajno omejen na manjše območje. Smrtnost je visoka pri sistemski okužbi, medtem ko je kožna okužba z antraksom s sodobnimi zdravili obvladljiva in smrtna pri manj kot odstotku okuženih.

Znaki okužbe so otekanje kože na mestu injiciranja droge in rdečina, kasneje se na tem mestu razvije črno obarvano tkivo. Pri sistemski okužbi, ki nastane z vbrizgavanjem bacilov antraksa v kri ali na drugi način, pa se pojavi sepsa, ki se kaže z visoko temperaturo.

Uporabnikom heroina se priporoča previdnost in spremljanje informacij o pojavu z antraksom okuženega heroina, saj je potencialno nevarna vsaka uporaba heroina: injiciranje, vdihavanje hlapov in kajenje.