Prepovedane droge

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi: Uporaba 25I-NBOMe lahko ima za zdravje nevarne posledice

05. 04. 2013
Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) opozarja, da se je snov 25I-NBOMe do zdaj pojavila že v 12-tih državah EU, med drugimi tudi v Sloveniji.

Zadnji primer je zabeležen marca letos v Avstriji, kjer se je snov prodajala na tehno zabavi, in sicer kot LSD v obliki pivnikov. Snov 25I-NBOMe se pojavlja v obliki prahu, tekočine in pivnikov. Uporaba te snovi pa lahko pri uporabnikih povzroči več zdravju nevarnih posledic.

V Veliki Britaniji so januarja letos zaradi zastrupitve s snovjo 25I-NBOMe v bolnišnico sprejeli sedem mladih ljudi, pri katerih so zabeležili naslednje neželene posledice: pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak, vznemirjenost, agresijo, vidne in slušne halucinacije, napade, zvišano telesno temperaturo, povišano število belih krvnih telesc, metabolno acidozo. V vseh primerih so zabeležili tudi povišane vrednosti encima kreatin kinaze, v enem primeru pa je prišlo do odpovedi ledvic. Uporabniki so poročali, da so snov v obliki tekočine in v obliki prahu kupili pri preprodajalcu oziroma prek spleta, zaužil pa so jo oralno ali nazalno.

V Sloveniji je to snov Policija prvič zaznala decembra 2012, in sicer v obliki brezbarvne tekočine. Po poročanju Združenja DrogArt pa se 25I-NBOMe in njegovi analogi (predvsem sta razširjena 25B-NBOMe in 25C-NBOMe) pri nas pojavljajo v obliki kapljic za nos in tudi v obliki pivnikov.

25I-NBOMe sodi v skupino fenetilaminov in ima halucinogen učinek, zato ga je možno zamenjati za LSD. Ulična imena za to snov so pri nas »kapljice« in »ne bo me«, v tujini pa BOM-CI, Cimbi-5 in Solaris.