Prepovedane droge

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi: Pojav dveh nevarnih snovi – PMA in PMMA - na Nizozemskem in Norveškem

03. 11. 2010
Agencija EU za droge opozarja, da sta se na Nizozemskem in Norveškem pojavili dve zelo nevarni psihoaktivni snovi parametoksiamfetamin (PMA) in parametoskimetilamfetamin (PMMA).

Obe snovi sta zelo nevarni in sta v preteklosti povzročili že precej nenadnih zastrupitev s smrtnim izidom. PMA je bil leta 1986 uvrščen med prepovedane snovi po seznamu Konvencije Združenih narodov o psihotropnih snoveh iz leta 1971, PMMA pa se nadzoruje na ravni Evropske unije od leta 2002 naprej.

Na Nizozemskem se je pojavil prah, ki se prodaja kot amfetamin, vendar vsebuje 5 do 10 odstotkov snovi PMA. Na Norveškem je v obdobju od julija do septembra letos zaradi prevelikega odmerka umrlo 6 mladih ljudi. V vzorcih telesnih tekočin so našli snov PMMA.

Norveška policija je izvedla več kot 20 zasegov snovi PMMA v obliki prahu. Prah je v nekaterih primerih vseboval samo snov PMMA, v nekaterih primerih pa je bila snov PMMA pomešana z amfetamini.

Norveški inštitut za javno zdravje je izdal posebno obvestilo, v katerem uporabnike drog opozarja, da je snov PMMA zelo podobna tako amfetaminom kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetaminov ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

Zaradi uporabe amfetaminov ali ekstazija smrt nastopi le v redkih primerih, medtem ko je mešanica PMMA-ja in amfetaminov oziroma metamfetaminov v kratkem času povzročila šest smrtnih žrtev. PMMA se v telesu spremeni v drogo PMA, ki je v 70-tih letih in v začetku 21. stoletja po vsem svetu povzročila veliko smrti, zato so jo poimenovali »Smrt«. Večina smrtnih primerov zaradi zaužitja snovi PMA, ki so jih v preteklosti zabeležili v ZDA, Kanadi in Avstraliji, je povezana z nenadnim in zelo hitrim pregrevanjem telesa. Za PMA je značilno, da že rahlo povečanje doze privede do nastanka življenjsko ogrožujočih zapletov (vročinski udar, izjemno povišanje srčnega utripa in krvenga tlaka). Še posebej pa je nevarna hkratna uporaba snovi PMA in ekstazija (MDMA). Tablete PMA je običajno težko prepoznati, največkrat se prodajajo kot ekstazi.

PMMA je stimulativni halucinogen. Mnogi učinki so zato podobni učinkom amfetaminov in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.

Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi, ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti ter odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.