Z znanjem do boljšega zdravja

Ob odpiranju nekaterih dejavnosti je pomembno dosledno upoštevanje higienskih priporočil

20. 12. 2020
Ob tem ko je Vlada RS začasno sprostila nekatere ukrepe in dovolila odprtje nekaterih dejavnostni, želimo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudariti, da sprostitev nekaterih dejavnosti pomeni tudi povečano tveganje za okužbo. Zato pozivamo tako prebivalcev kot tudi izvajalce različnih storitev, da upoštevajo vsak ključna higienska priporočila ukrepov, s katerimi lahko pomembno zamejimo širjenje virusa SARS-CoV-2.

Raziskava NIJZ o vplivu pandemije na življenje je pokazala, da velika večina prebivalcev upošteva preventivne ukrepe, kar je spodbudno. Menimo namreč, da nam ravno to lahko omogoča sproščanje družbe, kar je pomembno z razlličnih vidikov življenja posameznika in družbe kot celote.

Prebivalcem, ki bodo v teh dneh koristili različne storitev, priporčamo, da se dosledno držijo pravil nošnje maske v zaprtem prostoru in zunaj njih na mestih, kjer se nahaja večje število ljudi in ni mogoče vzdrževati razdalje vsaj dveh metrov. Skrbijo naj za redno umivanje in razkuževanje rok. Držijo naj se že znanih navodil glede kašljanja in kihanja. Odsvetuje se rokovanje in objemanje znancev.

Uporabniki storitev naj upoštevajo navodila ponudnikov storitev in ponudniki storitev naj za uporabnike vzpostavijo varno okolje, v katerem ne bo prihajalo do dodatnih okužb.

Le na ta način bomo lahko počasi sproščali našo družbo, ki ne more biti dolgo zaprta, še posebej, če se da z ustreznimi ukrepi, ki jih dosledno izvajajo ponudniki in uporabniki storitev, lahko omogočiti delovanje marsikateri dejavnosti. 

Pomembno je tudi, da se zaščiti starejše in ostarele, na katere v prazničnih časih ne smemo pozabiti. Če gredo posamezniki k njim na obisk, je priporočljivo prej opraviti hitri test na prisotnost virusa ali pa pred obiskom biti 10 dni v izolaciji. Priporočamo tudi, da si prebivalci na mobitel naložijo aplikacijo #OstaniZdrav, ki posameznika opozori, če je prišel v stik z okuženo osebo in omogoči pravočasni odhod v izolacijo.

Želimo vam vesele božične praznike in veliko zdravja v letu 2021.