Z znanjem do boljšega zdravja

Najpogojša vprašanja o bližnjevzhodnem respiratornem sindromu MERS

19. 06. 2015
Pripravili smo najpogostejša vprašanja in odgovore o bližnjevzhodnem respiratornem sindromu ali Middle East Respiratory Syndrome (MERS).

Kaj je »Middle East Respiratory Syndrome« (MERS)?

Bližnjevzhodni respiratorni sindrom je akutna okužbo dihal, ki jo povzroča nov koronavirus. Prvič so ga našli v državah Bližnjega vzhoda leta  2012 in so ga poimenovali koronavirus bližnjevzhodnega respiratornega sindroma ali po angleško Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV).

Kaj so koronavirusi in kaj je MERS-CoV?

Koronavirusi so virusi, ki povzročajo blage okužbe dihal. Poznani so že vrsto let in se pojavljajo povsod po svetu, v zmernem podnebnem pasu nekoliko bolj pogosto v zimskih mesecih.

Do leta 2003, ko se je pojavil izbruh SARS-a, so koronavirusi pri ljudeh veljali za nenevarne povzročitelje prehladnih obolenj. SARS virus, ki je leta 2003 povzročil izbruh težkega akutnega respiratornega sindroma (SARS-Severe acute respiratory syndrome), je eden najbolj poznanih humanih koronavirusov.

MERS-CoV ni enak SARS koronavirusu, vendar prii večini bolnikov prav tako povzroča hudo akutno obolenje dihal s povišano telesno temperaturo, kašljem in težavami pri dihanju.

V katerih državah so že potrdili okužbo z MERS-CoV?

Največ okužb so potrdili v državah Arabskega polotoka: Savdska Arabija, Združeni arabski emiratov (ZAE), Katar, Oman, Jordanija, Libanon, Kuvajt in Jemen in v nekaterih sosednih državah: Iran, Libanon.

Ali so MERS-CoV potrdili še kje drugje?

Okužbo z MERS-CoV so potrdili tudi v drugih držav. Vsi primeri v drugih državah so povezani s potovanjem ali bivanjem v državah Arabskega polotoka. Tako so vnos okužbe z MERS-CoV potrdili v Združenem kraljestvu, Nemčiji, Franciji, Nizozemski, Italiji, Grčiji, Avstriji, Turčiji, Tuniziji, Egiptu, Alžiriji, Maleziji, na Filipinih, ZDA, Južni Koreji in na Kitajskem.

Kako poteka okužba z MERS-CoV?

Potek akutne okužbe je lahko različen – nekateri okuženi sploh nimajo simptomov, nekateri imajo zgolj lažjo okužbo dihal, podobno običajnemu prehladu. Pri nekaterih (običajno pri starejših, kronično bolnih oz. pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom) je potek izjemno težak in se lahko konča s smrtjo obolelega. Za težji potek je značilna povišana telesna temperatura, kašelj in občutek pomanjkanja zraka oz. zasoplost. Sledijo lahko hujši zapleti, kot sta pljučnica in odpoved ledvic. Bolezen lahko spremljajo tudi prebavne težave, vključno z drisko, slabostjo in bruhanjem.

Ali se MERS -CoV širi s človeka na človeka ?

MERS-CoV se ne prenaša zlahka s človeka na človeka. Potreben je tesen stik t.j. na razdalji krajši od 1 metra. Najpogosteje se je MERS-CoV prenesel z zbolelega na zdravstvene delavce, ki ob negi bolnika niso uporabljali ustrezne zaščite.

Od kod se je pojavil MERS-CoV?

Sumijo, da so enogrbe kamele, pri katerih so našli protitelesa proti MERS, naravni rezervoar virusa. Trenutno še ni znano kako se je virus prenesel na človeka. Menijo, da so se ljudje okužili preko posrednega ali neposrednega stika z okuženimi kamelami na Bližnjem vzhodu.

Ali se je MERS-CoV že pojavil v Sloveniji?

V Sloveniji še nismo potrdili bolnika, okuženega z MERS-CoV. Tako kot drugod po svetu obstaja možnost, da bi se z okužbo v Slovenijo vrnil potnik z Bližnjega vzhoda. 

Ali se odsvetuje potovanje ali bivanje v državah, kjer se je pojavil MERS-CoV?

Trenutno se potovanja ne odsvetuje. Verjetnost okužbe na potovanju je majhna ob upoštevanju priporočil (glej spodaj) za ravnanje, s katerim se zmanjša tveganje za okužbo.

Kako zmanjšamo tveganje za okužbo z MERS-CoV na potovanju ali bivanju v Bližnjevzhodnih državah?

Potnikom, ki potujejo v kraje, kjer se bolezen pojavlja, priporočamo, da upoštevajo preventivne ukrepe, s katerimi se zmanjša možnost za okužbo:

  • Izogibanje krajev in situacij, kjer bi lahko prišlo do okužbe;
  • Izogibanje tesnemu stiku z zbolelimi;
  • Pogosto umivanje rok z vodo in milom (20 sekund). Če milo in voda nista na voljo, se uporabi alkoholno razkužilo;
  • Izogibanje uživanja surove in termično slabo obdelane hrane živalskega izvora;
  • Izogibanje stika s kamelami in njihovimi izločki.

Po vrnitvi domov še približno 14 dni spremljamo svoje zdravstveno stanje – če se v tem času pojavi vročina, slabo počutje, kašelj, se po telefonu posvetujemo s svojim zdravnikom in mu povemo, da smo potovali v državo, kjer bi se lahko okužili z MERS. Zdravnik bo presodil naše zdravstveno stanje in svetoval, kako postopati.

Kako ugotovimo, da smo okuženi z MERS-CoV?

Klinična slika ni značilna, saj okužba z MERS-CoV poteka kot številne druge akutne okužbe dihal. Za potrditev je potreben laboratorijski pregled brisa žrela, nosu, nosno-žrelnega prostora ali drugega izločka dihal.

V Sloveniji testiranje opravlja Laboratorij za javnozdravstveno virologijo, Nacionalni inštitut za zdravje, okolje in hrano, Bohoričeva 15, 1000 Ljubljana.

Vzorce oz. kužnine lahko v laboratorij napoti le zdravnik, ki je postavil sum na okužbo z MERS-CoV.

Ali obstaja učinkovito zdravilo za zdravljenje okužbe z MERS-CoV?

Specifičnega zdravila za bolezen ni, zdravimo simptome in vzdržujemo telesne funkcije.

Potek bolezni je odvisen od imunskega stanja zbolele osebe – čim starejši smo in čim bolj okrnjen je naš imunski sistem, večja možnost je, da potek bolezni ne bo ugoden.

Ali se pred okužbo z MERS-CoV lahko zaščitimo s cepljenjem?

Cepiva proti okužbi MERS-CoV še ni na voljo.