Z znanjem do boljšega zdravja

Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

04. 04. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja ves čas spremljamo dogajanje v zvezi z izbruhom novega koronavirusa. Na tem mestu objavljamo aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev.

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.


PREPREČEVANJE OKUŽBE  NAVODILA ZA DOMAČO SAMOIZOLACIJO  POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI  SKRB ZA DUŠEVNO ZDRAVJE

 OTROCI IN MLADOSTNIKI  NOSEČNICE  STAREJŠI  OSEBE Z VEČJIM TVEGANJEM 

OSEBE Z OKVARO VIDA  DELOVNE ORGANIZACIJE    INFORMACIJE ZA POTNIKE

  NAVODILA ZA STROKOVNO JAVNOST  GRADIVA

DNEVNO SPREMLJANJE COVID-19

 

Zadnje informacije v zvezi z epidemijo COVID-19 so dostopne na portalu gov.si.


Število potrjenih primerov narašča z okužbo koravirusa se dnevno spreminja. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2, dostopno v angleškem jeziku, na naslednji povezavi.

 

KLICNI CENTER 0801404


Dodatne informacije:

Osebe z okvaro sluha se za kontakt izbranega zdravnika lahko obrnejo na Klicni center za osebe z okvaro sluha po predhodni registraciji na spletni strani http://kc.tolmaci.si.