Prepovedane droge

Kokain pomešan z levamisolom na črnem trgu v Sloveniji

07. 10. 2009
Obvestilo sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

V Sloveniji in tudi v nekaterih drugih državah Evropske unije (EU) se na črnem trgu pojavlja kokain pomešan z levamisolom. Uporaba levamisola ima lahko številne negativne posledice, med drugimi lahko povsem oslabi človekov imunski sistem, zaradi česar je ta dovzeten za nevarne infekcije, ki lahko povzročijo tudi smrt.

V Sloveniji je Center za forenzične preiskave levamisol potrdil kar v 22 odstotkih zaseženih in pregledanih vzorcih kokaina. Sicer pa so po poročanju Agencije EU za droge, kokain, pomešan z levamisolom, zaznali tudi v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Španiji. V Združenih državah Amerike, kjer so zaradi uporabe kokaina, pomešanega z levamisolom, zabeležili številne zastrupitve ter tudi smrtne primere, pa se levamisol pojavlja kar v 70 odstotkih zaseženih vzorcev kokaina.

Levamisol je za ljudi zelo škodljiv
Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedalci. Pri ljudeh pa lahko povzroči razvoj zelo nevarne bolezni agranulocitoze, za katero je značilno drastično zmanjšanje števila belih krvničk, zaradi česar se lahko zelo hitro razvijejo nevarne infekcije.

Zdravstveni strokovnjaki uporabnike kokaina opozarjajo, naj bodo pozorni na naslednje znake: visoko vročino, mrzlico, slabo počutje, otečene bezgavke, boleče razjede na sluznici (usta, anus), dolgotrajnejšo infekcijo, ki se ne pozdravi ali se zelo hitro slabša (npr. vnetje grla, glivična obolenja, abcesi, kožne infekcije, pljučnica). Ob pojavu zgoraj naštetih znakov je treba poiskati pomoč zdravnika.