Z znanjem do boljšega zdravja

Jersinioza

05. 02. 2015
Jersinioza je zoonoza (bolezen ljudi in živali), ki se pri ljudeh manifestira v obliki akutne driske s povišano telesno temperaturo in bolečinami v trebuhu, zaradi prizadetosti mezenterialnih bezgavk pogosto z znaki vnetja slepiča (apendicitisa).

Povzročitelj
Povzročitelj po Gramu negativen bacil Yersinia enterocolitica s preko 50 serotipi in 5 biotipi. Bolezen pri človeku povzročajo biotipi 1B,2,3 in 4.

Doba Inkubacije
Običajno 3-7 dni, na splošno manj kot 10 dni.

Način prenosa
Fekalno-oralna pot prenosa s kontaminiranimi živili ali z neposrednim stikom z okuženim človekom  ali živaljo. Glavni vir okužbe so prašiči.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna, driske so po navadi močnejše pri otrocih.

Znaki bolezni
Bolezen se začne z znaki akutnega febrilnega gastroenterocolitisa, zaradi vnetja mezenterialnih bezgavk pogosto z znaki apendicitisa. Možni so zapleti v obliki artralgij, poliartritisa in nodoznega eritema.

Kužnost
Kljub izločanju klic z blatom je sekundaren prenos redek, jersinije se običajno izločajo še 2-3 tedne po preboleli bolezni, redkeje traja nosilstvo 2 do 3 mesece.

Zdravljenje
Če ima bolnik gastroenterokolitis ga zdravimo simptomatsko z nadomeščanjem tekočine in elektrolitov, pri pojavu artritisa, nodoznega eritema ali sepse pa uvedemo antibiotično terapijo.

Preprečevanje bolezni
Bolezen preprečujemo predvsem z veterinarskim nadzorom oz. ugotavljanjem pojavljanja bolezni pri živalih, predvsem prašičih, s termično obdelavo mesa in mesnih izdelkov ter ukrepi preprečevanja fekalno oralnega načina prenosa pri ljudeh s striktnim umivanjem rok ter upoštevanjem načel osebne higiene in komunalne higiene.