Z znanjem do boljšega zdravja

Izbruh Ebola virusne bolezni v Demokratični republiki Kongo (DRK)

22. 05. 2018
Vlada Demokratične republike Kongo je 8. maja 2018 razglasila nov izbruh Ebole v Bikoroju v pokrajini Equateur na obali jezera Tumba v severozahodnem delu države blizu Republike Kongo. Izbruh so razglasili, ko sta bila laboratorijsko potrjena dva primera Ebole, ki je endemična v Demokratični republiki Kongo. To je deveti izbruh EVB od odkritja virusa v državi leta 1976. Zadnji izbruh se je zgodil leta 2017 v zdravstveni regiji Likati, provinca Bas Uele, v severnem delu države.

Do 15. maja 2018 je v DRK zbolelo 44 oseb, 23 jih je umrlo (smrtnost je 52 %), med katerimi so bili trije zdravstveni delavci. 

Trenutno je izbruh na oddaljenem in težko dosegljivem območju in zdi se, da je geografsko omejen, zato je tveganje za okužbo za turiste in obiskovalce DRK za zdaj nizko.

Priporočila potnikom

Svetovna zdravstena organizacija na podlagi trenutno razpoložljivih informacij ne svetuje kakršnihkoli omejitev potovanj in trgovine z Demokratično republiko Kongo.

Slovenija sodi v skupino držav, kjer je nevarnost za pojav Ebole in drugih virusnih hemoragičnih mrzlic izjemno majhna. Pripravljeni so ukrepi za ustrezno in naglo odzivanje ob morebitnem vnosu bolezni na vseh nivojih (ustanove javnega zdravja, zdravstveni zavodi na vseh ravneh, vstopna mesta, kot sta mednarodno letališče in pristanišče, policija ter carina).

Za preprečevanje okužbe z virusom Ebola se priporočajo splošni varnostni ukrepi, ki tudi sicer veljajo za potovanja po svetu, kot so izogibanje neposrednim stikom z živimi ali mrtvimi divjimi živalmi, izogibanje uživanju mesa divjih živali, obvezno pranje in lupljenje sadja in zelenjave pred zaužitjem, zaščiteni spolni odnosi in redno umivanje rok. 
Predvsem pa je za preprečevanje okužbe z virusom Ebola pomembno izogibanje stikom z bolniki oziroma stikom s krvjo ali telesnimi izločki bolnikov ali umrlih. Najbolj zanesljivo preprečimo okužbo z virusom Ebola tako, da se izognemo krajem, kjer poteka izbruh bolezni.

O bolezni

Ebola virusna bolezen  (EVB) je akutna virusna bolezen z visoko stopnjo smrtnosti. Bolezen se pogosto začne s splošnimi znaki, kot so nenadna visoka vročina, slabost, bolečine v mišicah, glavobol. Temu sledijo bruhanje, driska, izpuščaj, okvara ledvic in jeter, v nekaterih primerih notranje in zunanje krvavitve. 
Diagnozo postavimo z laboratorijsko preiskavo krvi, s katero dokazujemo prisotnost virusa ali protiteles.
Virus Ebola se med ljudmi prenaša prek stika s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami in izločki, bolnika ali okuženih živali. 
Za naravne gostitelje virusa Ebole se smatrajo rastlinojedi netopirji, ki prenašajo okužbo na divje živali, predvsem primate. Okužba se na človeka prenese prek stika z mrtvimi ali bolnimi divjimi živalmi (šimpanzi, gorile, opice). 
Med ljudmi se okužba prenaša z neposrednim stikom (skozi poškodovano kožo ali sluznico) s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami bolnikov ali z neposrednim stikom s predmeti, ki so okuženi s temi izločki. 
Človek postane kužen, ko se pojavijo prvi bolezenski znaki ter njihova kri in izločki vsebujejo virus. Dokler je človek brez simptomov, ni kužen.