Z znanjem do boljšega zdravja

Gripa - priporočilo glede omejevanja stikov

10. 01. 2019
V prihodnjih tednih pričakujemo vrh sezone gripe in porast števila zbolelih z gripo in drugimi okužbami dihal. Zato je pomembno, da predvsem tisti, ki so zboleli, poskušajo omejiti stike.

Če zbolimo, kažemo znake akutne okužbe dihal, smrkamo, imamo povišano telesno temperaturo in tudi, če imamo prebavne težave, je pomembno, da nikakor ne obiskujemo tistih, ki so posebej krhki. V to skupino sodijo tudi hospitalizirani bolniki v bolnišnicah, kamor lahko prenesemo virus. S tem ne ogrožamo samo bolnikov ampak tudi zaposlene. Z namenom zaščite in učinkovitejše oskrbe bolnikov nekatere bolnišnice v Sloveniji smiselno omejijo obiske. Če imamo akutno okužbo dihal, je pomembno, da ne hodimo tudi v tiste bolnišnice, ki obiskov sicer niso omejile.

Čeprav je gripa v porastu, še vedno priporočamo cepljenje, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Priporočamo ga vsem prebivalcem, še posebej pa je priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni, in sicer:

  • starejšim od 65 let,
  • kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
  • osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
  • majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
  • nosečnicam in njihovim družinskim članom,
  • zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
  • drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. 

Več o gripi najdete na naslednji povezavi.

Informacije o tedenskem spremljanju obolevnosti za gripo in drugimi akutnimi okužbami dihal v Sloveniji so na voljo na naslednji povezavi.

Podatki o sezoni gripe v državah EU in širši evropski regiji pa so dostopni na spletni strani: https://www.flunewseurope.org/.