Nalezljive bolezni od A do Ž

Giardiaza (Lambliasis)

Nalezljive bolezni od A do Ž

Giardiaza je črevesna nalezljiva bolezen, ki se kaže s prebavnimi težavami.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015


Povzročitelj
Povzročitelj giardiaze je parazit Giardia (Lamblia) intestinalis, ki živi v črevesu bolnika oziroma nosilca. Iz telesa se izloča s blatom, v kateremu se nahajajo ciste Giardie, ki so kužne. Gostitelji parazita so lahko človek ali domače živali.

Inkubacija
Čas od okužbe do pojava znakov bolezni traja v povprečju od 7-10 dni, lahko je krajši (do 3 dni) ali daljši (do 25 dni), odvisno od kužne doze, ki jo človek prejme.

Obdobje kužnosti
Človek in živali so kužni med obolenjem, ko se z blatom izločajo ciste ali trofozoiti povzročiteljev.
Nekateri ljudje se okužijo, a ne zbolijo, vendar z blatom izločajo povzročitelje obolenja. To so brezsimptomni nosilci, ki so izrednega pomena za širjenje.

Dovzetnost
Za giardiazo lahko zboli vsakdo.

Klinični znaki
V večini primerov se pojavijo prebavne težave zaradi vnetja prebavil: slabost, bruhanje, krči v trebuhu, driska, povišana telesna temperatura. Bolnik se lahko zaradi bolezni hitro izčrpa, zaradi izgube tekočine pa mu grozi izsušitev. Pri lažjih okužbah poteka bolezen bolj blago, lahko pa bolezenskih znakov sploh ni.

Način prenosa
Človek povzročitelje zaužije s hrano, vodo ali preko umazanih rok. Povzročitelj se tako določen čas izloča z blatom obolelega. Z bolnika ali klicenosca se povzročitelj vrača v okolje, v higiensko neurejenih razmerah se okužba širi na zdrave osebe. Lahko so okužene tudi živali, ki ne kažejo znakov obolenja. Obolenje je posledica zaužitja: nepravilno pridelane zelenjave: gnojenje z gnojevko, v kateri se nahajajo povzročitelji; nezadostno oprane onesnažene zelenjave ali pitja vode iz narave, onesnažene z vsebino iz gnojnic in greznic. Povzročitelja lahko prenese tudi mrčes ali glodavci.

Zdravljenje
Okužba se zdravi z zdravili tekom nekoliko dni, odvisno od zdravila. Pri driski je pomembno nadomeščanje izgubljene tekočine in soli.

Preventivni ukrepi
Pri preprečevanju pojava in širjenja je najpomembnejše upoštevanje splošnih higienskih ukrepov ter skrbna izbira hrane in pijač.

Splošni preventivni ukrepi:
Pravilno ravnanje s človeškimi in živalskimi iztrebki:
Greznice ne praznimo v naravno okolje.
Če uporabljamo človeško in/ali živalsko blato za izdelavo gnoja, naj blato odleži vsaj 4 mesece pred uporabo.
Tekočine iz greznice ne uporabljamo za zalivanje travnika.

Umivanje rok in zob:
Po uporabi stranišča in pred pripravo jedi in jedjo si vedno temeljito umijemo roke z milom in čisto vodo.
Zobe umivamo samo s pitno vodo.

Hrana:
Jejmo samo dobro pečeno/kuhano sveže pripravljeno hrano.
Uživajmo zelenjavo, ki je dobro oprana v pitni vodi.
Osebe, ki prebolevajo črevesne nalezljive bolezni, ne smejo delati v proizvodnji, prometu in prodaji živil, pri preskrbi prebivalstva s pitno vodo ter pri negi in hranjenju majhnih otrok

Voda:
Pijemo samo higiensko neoporečno pitno vodo: (Giardia preživi v normalno klorirani vodi).
V komunalno neurejenih ali sumljivih okoljih pijemo stekleničeno vodo ali jo prekuhamo pred uporabo in uporabljamo največ 24 ur.

Specifičnih preventivnih ukrepov ni.

 


 

Za dobro javno zdravje
Območna enota Novo mesto

Skrb za ustno zdravje otrok

Podrobno
Zaposlitve

Inženir tehničnih strok VII/2 (I) – m/ž

Podrobno
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno