Z znanjem do boljšega zdravja

18. november - Evropski teden antibiotikov 2016

18. 11. 2016
Vsako leto po celotni Evropi 18. novembra poteka Evropski dan antibiotikov, s katerim želimo izpostaviti pomen preudarne rabe teh zdravil. V zadnjih letih so se pobudi pridružile tudi številne institucije in Svetovna zdravstvena organizacija, tako da obeležitev poteka po celem svetu.

Pojav in širjenje visoko odpornih bakterij, zlasti tistih, ki so odporne proti t. i. antibiotikom »zadnje izbire«, je zelo zaskrbljujoče za javno zdravje, saj predstavlja grožnjo za varnost bolnikov in gospodarstev tako v Evropi kot drugod po svetu. Ko antibiotiki »zadnje izbire« ne učinkujejo več, ni na voljo drugih antibiotikov, s katerimi bi lahko pozdravili potencialno usodne okužbe. Odpornost proti antibiotikom »zadnje izbire« prav tako ogroža učinkovitost življenjsko nujnih medicinskih posegov, kot so npr. zdravljenje raka in presaditve organov

Zato je nujno, da omejimo širjenje teh visoko odpornih bakterij že sedaj, še posebej, ker so viri za razvoj novih antibiotikov zelo omejeni in bo tako verjetno ostalo tudi v prihodnjih letih.

Manjše možnosti preživetja, večji stroški

Pri bolniki, ki so okuženi z bakterijami, odpornimi proti antibiotikom, se bolj verjetno razvijejo zapleti in je verjetnost smrti zaradi okužbe do trikrat bolj verjetna. Ocenjujejo, da bi brez ustreznih ukrepov globalno breme smrti do leta 2050 lahko doseglo 10 milijonov vsako leto. To predstavlja resne izzive za delovanje zdravstvenih sistemov in predstavlja visoke gospodarske stroške za družbo.
Video o preudarni rabi antibiotikov


PLAKATI


INFOGRAFIKE