Z znanjem do boljšega zdravja

Epidemiološka preiskava zaradi ošpic na Pediatrični kliniki v Ljubljani še poteka

09. 03. 2015
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bil v petek, 6. marca 2015, obveščen, da imajo na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani potrjen primer ošpic pri eni od njihovih medicinskih sestrah.

Preden je medicinska sestra zbolela, je od ponedeljka, 2. marca 2015, do vključno srede, 4. marca 2015, delala v sprejemni ambulanti Pediatrične klinike, zato je NIJZ zaradi morebitne izpostavljenosti okužbi z ošpicami takoj začel z epidemiološko preiskavo, v okviru katere smo morali identificirati otroke, njihove svojce in osebje, ki so bili v stiku z bolnico.

V okviru epidemiološke preiskave, ki še vedno poteka, je bilo do zdaj obravnavanih okoli 500 oseb,  otrok in njihovih spremljevalcev. Če so ugotovili, da otrok ali odrasel, ki je bil v stiku z medicinsko sestro, ni bil cepljen ali ni prejel dveh odmerkov cepiva, je svetovano cepljenje, pri nekaterih posebej ogroženih pa je potrebna tudi zaščita z imunoglobulini. Do sedaj nismo zaznali nobenega novega primera ošpic.

Posvetovanje in morebitno cepljenje za vse, ki so bili od ponedeljka, 2. marca 2015, do vključno srede, 4. marca 2015 v sprejemni pisarni 1 Pediatrične klinike v Ljubljani, se lahko javijo na območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (seznam cepilnih mest s kontaktnimi podatki je na voljo na: http://www.nijz.si/ambulante).

Več o ošpicah je na voljo na naslednji povezavi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.