Cepljenje - za splošno javnost

Cepljenje odraslih

19. 04. 2016
Nikoli niste prestari za cepljenje! Ob vsakem obisku pri izbranem zdravniku preverite ali imate opravljena vsa potrebna cepljenja.

Cepljenje

proti bolezni

Ali ga potrebujete?

Gripa

Da! Vsako jesen (ali zimo) potrebujete odmerek cepiva za svojo zaščito in za zaščito svojih bližnjih.

Pnevmokokne okužbe

Morda. Cepljenje potrebujete, če ste stari 65 let ali več ali če imate določene zdravstvene indikacije*.

Tetanus, davica,

oslovski kašelj

(Td, Tdap)

Da! Odrasli potrebujejo poživitvene odmerke proti tetanusu vsakih 10 let (priporočena uporaba cepiva Td – proti tetanusu in davici). Če v odrasli dobi še niste prejeli poživitvenega odmerka proti oslovskemu kašlju, je za prvi poživitveni odmerek priporočena uporaba cepiva Tdap – proti tetanusu, davici in oslovskemu kašlju.

Ošpice, mumps, rdečke (OMR)

Morda. Če še niste bili cepljeni (in ste rojeni po letu 1960), potrebujete 2 odmerka cepiva proti OMR z enomesečnim presledkom.

Norice

Morda. Če še niste preboleli noric ali imate določene zdravstvene indikacije* se posvetujte z zdravnikom ali potrebujete to cepljenje.

Klopni meningo-encefalitis (KME)

Da! Slovenija se uvršča med države z najvišjo obolevnostjo za KME, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki bivajo na endemskem območju ali pogosto hodijo na izlete v naravo. Cepi se s 3 odmerki cepiva (med 1. in 2. odmerkom naj bo enomesečni presledek, 3. odmerek pa naj sledi 9-12 mesecev po 2.), nato so potrebni še poživitveni odmerki.

Hepatitis B

Morda. To cepljenje potrebujete, če imate določene zdravstvene indikacije* ali le želite biti zaščiteni pred boleznijo. Cepi se s 3 odmerki cepiva v 6 mesecih (shema 0,1,6: med 1. in 2. odmerkom enomesečni presledek, med 2. in 3. odmerkom pet-mesečni presledek).

Hepatitis A

Morda. To cepljenje potrebujete, če imate določene zdravstvene indikacije* ali le želite biti zaščiteni pred boleznijo, cepljenje pa je priporočljivo tudi za potnike na endemska področja. Cepi se z 2 odmerkoma cepiva s presledkom 6-12 mesecev.

Meningokokne okužbe

Morda. To cepljenje potrebujete, če imate določene zdravstvene indikacije*. Cepljenje je priporočljivo tudi za potnike na  endemska območja.

*posvetujte se s svojim zdravnikom (indikacije za cepljenje so navedene tudi v Navodilih za izvajanje programa cepljenja in zaščite z zdravili.

Ali se odpravljate na potovanje? V tem primeru boste morda potrebovali dodatna cepljenja. Informacije za potnike dobite v ambulantah za potnike na območnih enotah NIJZ.

­­­­­­­­­­­


Prirejeno po IAC. Vaccinate Adults: www. immunize.org