Z znanjem do boljšega zdravja

28. julij – Svetovni dan hepatitisov

27. 07. 2017
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja na pomen preventive ter testiranja.

Svetovni dan hepatitisov, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija določila na rojstni dan nobelovca profesorja Blumberga, odkritelja hepatitisa B, obeležujemo že deveto leto. Njegov namen je osveščanje ljudi o virusnih hepatitisih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo ob tem dnevu dvigniti zavedanje o tem pomembnem javnozdravstvenem problemu in poudariti pomen testiranja.

»Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E , ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa. Posledica  bolezni je okvara jeter, ki lahko vodi v jetrno cirozo ali raka jeter,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in opozorila: »Na NIJZ zbiramo podatke o prijavljenih primerih virusnih hepatitisov, ki pa ne izražajo realne slike, saj se testira premalo ljud, zato je na mestu apel za večjo odzivnost za testiranje«.

Pomembno je testiranje, vključno s testiranjem
Priporočamo torej testiranje za vse, ki so ali so bili v preteklosti izpostavljeni tveganim vedenjem oziroma situacijam. Testiranje za hepatitis B in C bi moralo biti usmerjeno na ciljne skupine s povečanim tveganjem, kot so intravenozni uživalci drog, okuženi s HIV in ostalimi spolno prenosnimi okužbami, moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, zaporniki in druge skupine s povečanim tveganjem. Medtem sta hepatitis A in E  socialno prenosna virusa, katere preventive zahteva upoštevanje osnovanih higieničnih standardov, hepatitis E tudi previdnost z uživanjem suhomesnih izdelkov.

Pomen preventive poudarjajo tudi Svetovna zdravstvena organizacija in ostale strokovne inštitucije v Evropi, ki so si zadale cilj eliminacije virusnih hepatitisov. Preventivni ukrepi predstavljajo dosledno uporabo kondoma izven stalnega monogamnega partnerstva in abstinenco od ilegalnih drog oziroma dosledno uporabo sterilnih igel pri prebadanju kože in sluznic, npr. pri tetoviranju. Pomemben preventivni ukrep je tudi testiranje, kadarkoli obstaja sum na okužbo, saj je pravočasno zdravljenje ključ do preprečevanja resnih posledic omenjenih bolezni.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana bo 26. in 27. julija med 14.00 in 18.00 uro potekala akcija testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C. Testiranje je anonimno in brezplačno, zanj ne potrebujete napotnice.

Več o virusnih hepatitisih najdete na naslednji povezavi.