- MED HISS
- Mediji
- Merging statistics and geospatial information in Member States (MSGIMS)
- Metabolni in prirojeni dejavniki reproduktivnega zdravja, porod
- Metabolni in prirojeni dejavniki reproduktivnega zdravja, porod III
- Množične prireditve
- MOČ
- Model zdrav življenski slog
- Moj življenjski slog
- Moje okolje
- MOSA
- MoST - Model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih
- Nacionalna raziskava življenjskega sloga, stališča, zdravja in spolnosti II
- Nacionalni program primarne preventive srčno-žilnih bolezni
- Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih
- Nalezljive bolezni
- Nalezljive bolezni od A do Ž/ Nalezljive bolezni po skupinah
- Navodila
- Neionizirna sevanja in radon
- Nenalezljive bolezni in stanja
- Nijz ambulante
- O inštitutu
- Objave Svetovne zdravstvene organizacije
- Obvladovanje nalezljivih bolezni s cepljenjem: kdo so dvomljivci in nasprotniki cepljenja ter kako z njimi komunicirati? L7-6806
- Odrasli
- Onesnaženost zraka z ultra-finimi delci in ocena možnih vplivov na zdravje zaradi ognjemetov
- Ostali viri pomoči
- Otroci in mladostniki
- PARENT
- Pazi, uporabi varno!
- Pilotni model prehranskih usposabljanj
- Pitna voda
- Pitna voda - za splošno javnost
- Pitna voda - za strokovno javnost
- Podatkovni portal
- Podporne delavnice
- Področja dela
- Poškodbe
- Poškodbe in zastrupitve
- Predstavitev
- Prehrana
- Prehrana in javno zdravje
- Prehrana in javno zdravje P3-0395
- Prepovedane droge
- Preveč soli škodi
- Pripravljenost in odzivanje na področju nalezljivih bolezni
- Program Svit
- Projekt SOPA
- Projekti
- Publikacije
- SHIPSAN ACT
- Sistem zdravstvenega varstva
- Skupaj za zdravje
- Slovenska mreža zdravih šol
- SMSh.eu
- Spolnost
- Spolnost srednješolcev v Sloveniji: vedenje, zdravje, stališča
- SPOLNOST SREDNJEŠOLCEV V SLOVENIJI: VEDENJE, ZDRAVJE, STALIŠČA (J5-5540)
- Sporočila za javnost
- Spremljanje nalezljivih bolezni
- STOP
- SWITCH
- V3-1505 Analiza in razvoj področja redkih bolezni
- V4-1648 Standardi kakovosti tal v povezavi s prehajanjem potencialno strupenih snovi v prehranjevalno verigo
- V5-1507 Zdravstvena nega kot znanstvena disciplina v Sloveniji
- Vabila medijem
- Varna uporaba industrijske konoplje v živilih in prehranskih dopolnilih
- Varna uporaba industrijske konoplje v živilih in prehranskih dopolnilih
- Varno s soncem
- Varnost zdravstvenega osebja pri obravnavi pacientov
- Varnost živil
- Vzgoja za zdravje za otroke in mladostnike
- Z gibanjem do zdravja
- Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju
- Za poročevalce
- Za splošno javnost
- Zadnje novice s področja nalezljivih bolezni
- Zakoni in predpisi
- Zaposlitve
- Zastopniki pacientovih pravic
- ZDAJ.
- Zdravi na kvadrat 2
- Zdravje v vrtcu
- Zdravstvena nega kot znanstvena disciplina v Sloveniji
- Zdravstveno varstvo
- Zrak
- eNboz - elektronske novice
- Množične prireditve
- O inštitutu
- Področja dela
- Moj življenjski slog
- Moje okolje
- Nalezljive bolezni
- Nenalezljive bolezni in stanja
- Sistem zdravstvenega varstva
- Čakalne dobe
- Informatika v zdravstvu
- Objave Svetovne zdravstvene organizacije
- Kakovost ISO 9001
- Letna poročila
- Projekti
- Področja dela
- Programi in projekti
- Regije
- Mediji
- Podatki
- NIJZ
- Predstavitev
- Kontakt
- Informacije javnega značaja
- Javna naročila
- EVP - Psihološko testiranje, ocenjevanje in izdelava mnenj v okviru medicine dela, prometa in športa
- Evidenca naročil po 2.odst. 21.čl. ZJN-3 za leto 2018
- Gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela
- Izvajanje storitve elektronskega naročanja pacientov na zdravstvene storitve
- Izvedba ankete EHIS
- Nakup cepiva proti klopnemu mningoencefalitisu z inaktiviranimi virusi
- Objava oddaje naročila za organizacije v okviru projekta »Model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih – MoST«
- Podaljšanje objave oddaje naročila za organizacije v okviru projekta »Model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih – MoST
- Prevajanje in lektoriranje
- Razvoj, izdelava in uvedba informacijske rešitve za izvajanje informacijske podpore integrirane preventive v zdravstvenih domovih
- Sterilni materiali za varno injiciranje
- Storitve zavarovanja
- Varovanje - Murska Sobota
- ČIŠČENJE PROSTOROV NAROČNIKA, izvajanje storitev čiščenja z upoštevanjem določil zelenega javnega naročanja (pisarniški, ambulantni, laboratorijski in drugi prostori)
- Zaposlitve
- Dogodki
- Zastopniki pacientovih pravic
- Revije
- eNIJZ
- Publikacije
- Izvajalci
Z znanjem do boljšega zdravja
- Domov
- Varna uporaba industrijske konoplje v živilih in prehranskih dopolnilih
Varna uporaba industrijske konoplje v živilih in prehranskih dopolnilih
Raziskovalni projekt se je pričel oktobra 2016 in traja eno leto. Poleg NIJZ, ki vodi projekt, v njem sodelujeta še Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter Inštitut za nutricionistiko. Projekt celostno obravnava varno uporabo industrijske konoplje v živilih, še posebej v prehranskih dopolnilih. Živila, ki vsebujejo ali so v celoti izdelana iz različnih delov konoplje, lahko vsebujejo sledove THC in najmanj šestdeset drugih kanabinoidov, kar nekaj od njih je tudi biološko aktivnih npr. kanabidiol (CBD), kanabinol (CBN). Njihova vsebnost se v končnem izdelku lahko bistveno poveča s postopki slabe kmetijske in proizvodne prakse (onesnaženja ob žetvi in skladiščenju) ter s postopki koncentriranja ali ekstrakcije.
S predlaganim raziskovalnim projektom bomo:
- opisali pogostost pojavljanja industrijske konoplje v običajnih živilih, prehranskih dopolnilih in drugih izdelkih, ki so namenjeni uživanju, na slovenskem trgu;
- z ustrezno analizno tehniko in metodo določili vsebnost biološko aktivnih kanabinoidov THC, CBD in CBN ter relevantnih drugih kanabinoidov v reprezentativnem vzorcu živilskih izdelkov;
- postavili model za izračun izpostavljenosti prebivalcev Slovenije biološko aktivnim kanabinoidom preko hrane;ocenili tveganje za zdravje za različne populacijske skupine prebivalcev Slovenije zaradi izpostavljenosti industrijski konoplji v živilih na slovenskem trgu;
- na osnovi sistematičnega pregleda uporabljenih ukrepov in dokazov našega projekta pripravili sintezo najbolj učinkovitih pristopov za varno uporabo industrijske konoplje v živilih.