Z znanjem do boljšega zdravja

Varnost živil

Varna živila, ki ne ogrožajo zdravja ljudi, so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja. Velik spekter bolezni, ki se prenašajo z živili, je v svetu še vedno naraščajoč problem. Bolezni so rezultat uživanja onesnaženih živil, ki se lahko pojavijo v katerikoli stopnji živilske verige, od pridelave oziroma proizvodnje živila do zaužitja in so posledica okoljskih onesnaženj, neprimernih kmetijskih ali proizvodnih praks in skladiščenja ter neznanja in neosveščenosti pri izbiri in pripravi hrane.

Podatki uradnih nadzorov kažejo, da kot najpogostejši vzrok neustreznosti živil v Sloveniji prevladuje mikrobiološko onesnaženje živi, ne smemo pa zanemariti nizkih kemijskih onesnaženj živil, ki lahko dolgoročno negativno vplivajo na zdravje ljudi. Z osveščanjem in vzgajanjem lahko prispevamo k zagotavljanju zdravih in varnih živil za vse prebivalce ter na ta način preprečimo obolevanje in krepimo zdravje prebivalcev. S prepoznavanjem in spremljanjem ključnih dejavnikov tveganja v živilih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujemo tveganja za zdravje ljudi in vplivamo na razvoj ukrepov, politik in programov zagotavljanja varne hrane. V prihodnje se bomo še več posvečali ocenjevanju tveganja zaradi mešanic kemikalij v živilih, novim tveganjem in novim tehnologijam, tudi v materialih v stiku z živili, pa tudi spremljanju neželenih učinkov in alergijskih reakcij v povezavi z živili.

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

19.01.2017

Brošura Varnost živil v prehrani nosečnic

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

20.12.2016

Sodobni načini pakiranja živil

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

19.12.2016

Letak s priporočili v primeru potresa

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

28.11.2016

Vloga aditivov v naši prehrani

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

29.09.2016

Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

14.09.2016

Higiensko ravnanje z jajci

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

25.08.2016

Nova živila

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

09.08.2016

Rezultati analize slovenskih sladkovodnih rib in priporočila uživanja rib

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

26.07.2016

Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

20.07.2016

Vsebnost kemijskih onesnaževal v školjkah klapavicah iz slovenskega morja s presojo tveganja za zdravje ljudi

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

20.07.2016

Vsebnost kemijskih onesnaževal v sladkovodnih ribah iz prostega ulova s presojo tveganja za zdravje ljudi

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

18.07.2016

Uporaba industrijske konoplje v živilih

Preberi več