Z znanjem do boljšega zdravja

Varnost živil

Varna živila, ki ne ogrožajo zdravja ljudi, so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja. Velik spekter bolezni, ki se prenašajo z živili, je v svetu še vedno naraščajoč problem. Bolezni so rezultat uživanja onesnaženih živil, ki se lahko pojavijo v katerikoli stopnji živilske verige, od pridelave oziroma proizvodnje živila do zaužitja in so posledica okoljskih onesnaženj, neprimernih kmetijskih ali proizvodnih praks in skladiščenja ter neznanja in neosveščenosti pri izbiri in pripravi hrane.

Podatki uradnih nadzorov kažejo, da kot najpogostejši vzrok neustreznosti živil v Sloveniji prevladuje mikrobiološko onesnaženje živi, ne smemo pa zanemariti nizkih kemijskih onesnaženj živil, ki lahko dolgoročno negativno vplivajo na zdravje ljudi. Z osveščanjem in vzgajanjem lahko prispevamo k zagotavljanju zdravih in varnih živil za vse prebivalce ter na ta način preprečimo obolevanje in krepimo zdravje prebivalcev. S prepoznavanjem in spremljanjem ključnih dejavnikov tveganja v živilih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujemo tveganja za zdravje ljudi in vplivamo na razvoj ukrepov, politik in programov zagotavljanja varne hrane. V prihodnje se bomo še več posvečali ocenjevanju tveganja zaradi mešanic kemikalij v živilih, novim tveganjem in novim tehnologijam, tudi v materialih v stiku z živili, pa tudi spremljanju neželenih učinkov in alergijskih reakcij v povezavi z živili.

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

21.09.2017

Jesen je tu in z njo gobarjenje

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

08.09.2017

Ravnanje s kuhinjskimi odpadki

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

08.09.2017

Uporaba čistil in razkužil v domači kuhinji

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

08.09.2017

Prioni v živilih

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

09.05.2017

Paraziti v živilih

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

09.05.2017

Bakterije v živilih

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

08.05.2017

Brošura Varnost živil v prehrani nosečnic

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

20.04.2017

Fitohemaglutinin v živilih

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

19.04.2017

Pesticidi v živilih

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

12.04.2017

Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

13.03.2017

Virusi v živilih

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

20.12.2016

Sodobni načini pakiranja živil

Preberi več