Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Sezona cvetnega prahu se v letu 2019 še ni začela.

17. 1. 2019

NAPOVED OD 17. DO 24. JANUARJA 2019

Leska in jelša sta že pripravljeni na cvetenje. Le drevesa na izrazito toplih rastiščih lahko ob primernih pogojih sprostijo v zrak posamezna zrna cvetnega prahu. Začetek sezone lahko pričakujemo v naslednji daljši otoplitvi, sproščanje cvetnega prahu leske in jelše poteka pri temperaturi, ki je višja od 5⁰ C.

V Primorju bodo temperature zraka omogočale sproščanje cvetnega prahu lokalno rastočih dreves in grmov, pričakujemo zelo nizko obremenitev zraka.

Dobro je vedeti:

  • Zgodaj spomladi cvetita dve vrsti jelše. Siva jelša začne cveteti v povprečju 14 dni pred črno jelšo.

Vabimo vas k izpolnitvi ankete, s katero želimo izvedeti več o potrebah uporabnikov informacij o cvetnem prahu. Raziskava se izvaja v okviru programa EUMETNET AutoPollen, katerega cilj je vzpostavitev avtomatskega monitoringa cvetnega prahu v Evropi s poudarkom na zagotavljanju avtomatskih podatkov o cvetnem prahu v realnem času. Anketa je dostopna v angleškem jeziku na povezavi. Raziskava bo trajala do 31. januarja 2019.


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).