Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

V zraku bo še vedno cvetni prah jelše in manjše količine leske, v Primorju cipres. Jesen se pojavlja v vzhodni Sloveniji in v Primorju. Sezona breze se še ni začela.

15. 3. 2019

NAPOVED OD 15. DO 19. MARCA 2019

Hladno vreme je v preteklih dneh pospešilo zaključek sezone cvetnega prahu jelše in predvsem leske, katere cvetni prah bo še prisoten v majhnih količinah. Obremenitev z jelšo bo nizka do srednje visoka in se bo zmanjševala. Višje obremenitve lahko pričakujemo na hladnejših legah in višje v hribih. V zraku bodo večje količine nizko alergenega cvetnega prahu tise, topola, bresta, vrbe in javorja. Sezona breze se še ni začela, začetek pričakujemo v zadnjem tednu marca.

V Primorju cveti vednozelena cipresa, ki sprošča velike količine cvetnega prahu. Obremenitev z jesenom bo nizka do srednje visoka, v zraku bo še nizko alergeni cvetni prah topola, bresta in vrbe.

Hladna fronta s padavinami bo v začetku prihodnjega tedna znižala obremenitev zraka.

Dobro je vedeti:

  • Bliža se sezona breze zato upoštevajte navodila zdravnika glede jemanja zdravil in preventivnega obnašanja.

  • Prvi val alergenega cvetnega prahu z lesko in jelšo se izteka, drugi val bo prinesel jesen in brezo. V Primorju se bo v marcu zaključila sezona cipres.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).