Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

V zraku je glavni alergen cvetni prah trav, v Primorju se mu pridružuje še oljka. Padavine občasno znižujejo obremenitev.

23. 5. 2018

NAPOVED OD 23. DO 28. MAJA 2018

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo v lepem vremenu visoka, nevihte bodo le za kratek čas znižale obremenitev. Prisoten bo še nizko alergeni cvetni prah trpotca in bezga.

Na vinorodnem območju bo v zraku cvetni prah trte, ki navadno ne povzroča težav z zdravjem. Pojavljal se bo tudi cvetni prah ligustra (kaline), ki lahko povzroča težave nekaterim posameznikom preobčutljivim na cvetni prah oljke in jesena. V zraku bo cvetni prah lipe, je nizko alergen, težave lahko povzroči močan vonj.

V Primorju sta v zraku glavna alergena cvetni prah trav in oljke, cveti tudi liguster z alergeni sorodnimi oljki. Prisoten bo še cvetni prah krišine, trpotca, trte, bezga in iglavcev. Cvetijo lipe, vendar je v zraku malo cvetnega prahu.

Opažamo povišanje spor plesni v zraku.

Dobro je vedeti:

  • Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča.
  • V družino trav uvrščamo tudi žita, ki povzročajo alergije. Najbolj alergena vrsta je rž.
  • S košnjo se obremenitev zraka s cvetnim prahom trav zniža.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).