Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Sezona cvetnega prahu ambrozije še ni zaključena, lokalno bo lahko obremenitev dovolj visoka, da bo vplivala na zdravje alergikov. V Primorju bo v zraku tudi cvetni prah krišine. Sezona pojavljanja alergenega cvetnega prahu drugih vrst rastlin je zaključena. Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, v Primorju nizka.

19. 9. 2018

NAPOVED OD 19. DO 26. SEPTEMBRA 2018

V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije lahko lokalno presegala mejno vrednost za pojav simptomov alergijske bolezni, višjo obremenitev pričakujemo v SV Sloveniji in Brežiški kotlini. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in srednje visoka obremenitev s koprivami.

V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena.

V Primorju bo v zraku nekoliko več cvetnega prahu koprivovk (krišina in kopriva), obremenitev z ambrozijo bo nizka, pojavljala se bodo še posamezna zrna trav, trpotca in metlikovk.

Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, v Primorju nizka.

Dobro je vedeti:

  • Zdravstvene težave se pri večini preobčutljivih posameznikov na ambrozijo pojavljajo že pri povprečni dnevni obremenitvi 20 zrn ambrozije/m³ zraka.
  • Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice so ujete spore plesni.
  • Cvetni prah krišine (Parietaria judaica) je pomemben alergen v Mediteranu, cvetni prah se pojavljala preko celega leta, močnejše cvetenje je v pomladanskem in jesenskem času.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS) prikazuje pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sodeluje v tem projektu s podatki iz merilnih postaj v Sloveniji. Alarmni sistem razvija strokovna skupina Nacionalnega inštituta za javno zdravje Madžarske (ang. National Public Health Institute, NPHI), napovedi so dostopne na naslednji povezavi R-PAS.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).