Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

V nižinah celinske Slovenije je za alergije pomembna jelša. V Primorju je glavni alergen cvetni prah cipres. Opozarjamo na začetek sezone jesena. Preobčutljivi posamezniki naj bodo pozorni na približevanje sezone pojavljanja cvetnega prahu breze.

21. 3. 2018

NAPOVED OD 21. DO 26. MARCA 2018

V nižinah se je sezona pojavljanja cvetnega prahu jelše prevesila v drugo polovico, obremenitev bo srednje visoka do visoka in se bo postopoma zmanjševala. V nižinah je leska v večji meri odcvetela, višje v hribih bo lahko v zraku nekoliko več cvetnega prahu. Pričakujemo začetek sezone pojavljanja cvetnega prahu jesena. V zraku bo še nizko alergeni cvetni prah topola (trepetlik) in sorodne vrbe, bresta ter tise.

V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom cipres srednje visoka do visoka. Obremenitev  z jesenom bo nizka. V zraku bo prisoten še cvetni prah topola, vrbe in bresta. Posamezna zrna leske in jelše lahko veter prinese s celine.

Dobro je vedeti: Letošnja sezona jesena bo povprečna. Cvetni prah jesena lahko povzroča težave tudi posameznikom, preobčutljivim na oljko zaradi sorodnih alergenov.

Opozorilo: Trenutna opazovanja kažejo, da se bo cvetni prah breze začel pojavljati v zraku konec marca oziroma v prvem tednu aprila.


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).