Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

V nižinah se je obremenitev s cvetnim prahom trav ustalila, v tej sezoni ne pričakujemo več povišanj. Začenja se čas poletno-jesenskih alergij s pelinom in ambrozijo. Obremenitev s sporami plesni bo visoka.

18. 7. 2018

NAPOVED OD 18. DO 25. JULIJA 2018

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo nizka do mestoma srednje visoka, v tej sezoni ne pričakujemo več povišanja. Preobčutljivi posamezniki lahko še vedno razvijejo simptome alergijske bolezni. Cvetni prah sprošča tudi koruza, ki jo uvrščamo v družino trav, večje obremenitve so le v neposredni bližini njiv.

Prve rastline navadnega pelina in ambrozije so začele cveteti, v zraku bodo lahko posamezna zrna. Začetek glavne sezone pelina pričakujemo v drugi polovici meseca, ambrozije pa v začetku avgusta.

Obremenitev s koprivami bo v lepem vremenu visoka, obremenitev s trpotcem in metlikovkami bo nizka. Alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

 V Primorju bo obremenitev z alergenim cvetnim prahom zelo nizka, v zraku bo cvetni prah trav, trpotca in metlikovk ter posamezna zrna pelina. Obremenitev s koprivovkami bo srednje visoka do občasno visoka. Po parkih cvetijo grmi okrasnega ligustra, v zraku bodo le posamezna zrna.

Padavine bodo zmanjševale obremenitev zraka.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

  • Nekatere rastline ambrozije že sproščajo cvetni prah, zato alergikom odsvetujemo odstranjevanje rastlin. Z odstranjevanjem je smiselno nadaljevati s primerno osebno zaščito, saj je ambrozija enoletnica in se vsako leto na novo zaseje. Za prijave rasti ambrozije je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
  • Splošno dejstvo je, da padavine prinesejo olajšanje za alergike, ker sperejo zrna cvetnega prahu iz zraka. V času cvetenja trav lahko v prvih trenutkih nevihte hitro naraste obremenitev zraka s cvetnim prahom in z alergeni, vezanimi na delce manjše od zrn cvetnega prahu. Ti lahko prodrejo v pljuča in sprožijo ali poslabšajo astmo. Nevihtno dogajanje torej lahko poslabša zdravstveno stanje nekaterih posameznikov.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).