Z znanjem do boljšega zdravja

Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

05. 10. 2011
Podana so kratka navodila za varno uporabo materialov v stiku z živili

Vedno natančno preberite navodila za uporabo materiala oziroma izdelka in se jih držite.

Za varno uporabo materialov v stiku z živili svetujemo:

  • Po odprtju konzerve, živilo takoj prestavite iz konzerve v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku.
  • Embalirana živila shranjujte pri zmernih temperaturah (npr. plastenk za vodo ne shranjujte v avtu v poletnem času, saj so temperature v avtu, zaprtem na soncu, lahko poleti lahko zelo visoke).
  • Ne uporabljajte večkrat kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje (niso namenjeni večkratni uporabi), uporabite nove, nerabljene in preberite navodila (včasih pokrovi niso primerni za stik z vsemi vrstami živil).
  • Če pa  že uporabite  rabljeno embalažo, jo uporabite le za tista živila, za katera je bila tudi prvotno namenjena (npr. olje shranjujte v plastenki v kateri se je tudi prej nahajalo olje, ali v steklenici). Proizvajalci preskušajo embalažo za določen namen in za ta namen uporabe je preverjena, za druge namene in morebitno večkratno uporabo pa mogoče ni primerna.
  • Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.
  • Pri grelnikih vode čim redkeje odstranjujte vodni kamen. Ko ga pa odstranite, oziroma pred uporabo novega grelnika prvih nekaj zakuhanih vod zavrzite. V grelnikih nikoli ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe. Vsakič uporabite svežo vodo.
  • V posodah (iz nerjavečega jekla, v kovinskih posodah z različnimi prevlekami) pred prvo uporabo zakuhajte razredčen kis in raztopino zavrzite.
  • Silikonske pekače pred prvo uporabo pregrejte v pečici, pečico nato odprite in kuhinjo prezračite.
  • Ne uporabljajte keramične, kvazikeramične, melaminske ali emajlirane posode, pri kateri ste opazili vidne spremembe površine.
  • Vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživajte samo ob posebnih priložnostih.
  • Ne puščajte pribora (kuhalnic, zajemalk…) v posodi s hrano med kuhanjem.
  • Ne pregrevajte praznih posod z zaščitnimi teflonskimi in kvazikeramičnimi prevlekami nad temperaturo, ki jo je predpisal proizvajalec in pazite, da pri uporabi ne prihaja do hitrih temperaturnih sprememb (ko npr. v vročo posodo nalijete hladno vodo). Posodo s kvazikeramičnimi prevlekami ne uporabljajte za kisla živila in pri kuhanju ali serviranju ne uporabljajte ostrih pripomočkov.
  • Melaminske posode ne uporabljajte v mikrovalovni pečici.