FOR BETTER PUBLIC HEALTH

Varnost živil

Varna živila, ki ne ogrožajo zdravja ljudi, so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja. Velik spekter bolezni, ki se prenašajo z živili, je v svetu še vedno naraščajoč problem. Bolezni so rezultat uživanja onesnaženih živil, ki se lahko pojavijo v katerikoli stopnji živilske verige, od pridelave oziroma proizvodnje živila do zaužitja in so posledica okoljskih onesnaženj, neprimernih kmetijskih ali proizvodnih praks in skladiščenja ter neznanja in neosveščenosti pri izbiri in pripravi hrane.

Podatki uradnih nadzorov kažejo, da kot najpogostejši vzrok neustreznosti živil v Sloveniji prevladuje mikrobiološko onesnaženje živi, ne smemo pa zanemariti nizkih kemijskih onesnaženj živil, ki lahko dolgoročno negativno vplivajo na zdravje ljudi. Z osveščanjem in vzgajanjem lahko prispevamo k zagotavljanju zdravih in varnih živil za vse prebivalce ter na ta način preprečimo obolevanje in krepimo zdravje prebivalcev. S prepoznavanjem in spremljanjem ključnih dejavnikov tveganja v živilih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujemo tveganja za zdravje ljudi in vplivamo na razvoj ukrepov, politik in programov zagotavljanja varne hrane. V prihodnje se bomo še več posvečali ocenjevanju tveganja zaradi mešanic kemikalij v živilih, novim tveganjem in novim tehnologijam, tudi v materialih v stiku z živili, pa tudi spremljanju neželenih učinkov in alergijskih reakcij v povezavi z živili.