Svetovni dan hepatitisov 2014: 'Premisli še enkrat, testiraj se!'

28.7.2014 -

Vsako leto 28. julija obeležujemo Svetovni dan hepatitisov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob letošnji obeležitvi razpisujemo javni natečaj za najboljše fotografije samih sebe (t. i. »selfije«) na temo hepatitisov, saj želimo dvigniti zavedanje o tem pomembnem javnozdravstvenem problemu in poudariti pomen testiranja.


Med počitnicami in dopusti poskrbimo za zdravo spolnost - Kondom naj bo obvezen del počitniške opreme

Med počitnicami in dopusti poskrbimo za zdravo spolnost - Kondom naj bo obvezen del počitniške opreme

20.6.2014 -

Čas dopustov oziroma počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb (SPO), kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi (HPV), klamidijske okužbe in druge. Raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim pri spolnih odnosih svetujemo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred vsemi SPO.


Svetovni dan brez tobaka 2014: Dvignimo davke na tobak

27.5.2014 -

31. maja vsako leto obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos nosi geslo »Dvignimo davke na tobak«. Na ta dan po vsem svetu opozorimo na hude posledice kajenja in spomnimo na ukrepe, ki učinkovito zmanjšujejo porabo tobačnih izdelkov ter tako varujejo zdravje ljudi. Uporaba tobačnih izdelkov vodi v bolezen in prezgodnjo smrt. Vsako leto zaradi tobaka po celem svetu umre približno šest milijonov ljudi, v Sloveniji pa 3600 prebivalcev, kar je 10 vsak dan. Zaradi kajenja umre vsak drugi kadilec, mnogi umirajo zelo mladi, že po tridesetem letu življenja. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo, da bi bil naš skupen interes in cilj zmanjševanje razširjenosti kajenja.


Svetovni dan hipertenzije 2014: Ali veste, kakšen je vaš krvni tlak?

14.5.2014 - Vsako leto 17. maja obeležujemo svetovni dan hipertenzije, katerega namen je ozaveščanje ljudi o krvnem tlaku ter pomenu zdravega življenjskega sloga pri preprečevanju in zdravljenju zvišanega krvnega tlaka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo ob letošnji obeležitvi poudariti pomen zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga, s katerim lahko vplivamo na preprečevanje pojava zvišanega krvnega tlaka. V sodelovanju s Pomurskim društvom za boj proti raku smo izdali zloženko z naslovom »Kako ravnati ob visokem krvnem tlaku«, ki vsebuje prijazne napotke za pravilno izbiro živil in pripravo zdravih obrokov. Na pobudo NIJZ in Sekcije za arterijsko hipertenzijo Slovenskega zdravniškega društva bodo v organizaciji nekaterih zdravstvenih domov in območnih enot NIJZ po Sloveniji potekale meritve krvnega tlaka in ozaveščanje o preprečevanju in obvladovanju arterijske hipertenzije. Podatki kažejo, da ...


Svetovni dan gibanja 2014: Za boljše zdravje telesna dejavnost za vse

9.5.2014 -

Vsako leto 10. maja obeležujemo Svetovni dan gibanja, katerega namen je spodbujanje telesne dejavnosti in zviševanje deleža telesno dejavnega prebivalstva. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo ob letošnji obeležitvi poudariti pomen telesne dejavnosti za zdravje za vse prebivalce, ne glede na ekonomsko-socialni položaj. Slabši ekonomsko-socialni položaj ima za posledico zmanjšano količino telesne dejavnosti ali telesno nedejavnost ter s tem povečano tveganje za pojav kroničnih bolezni. Čeprav zadnji podatki kažejo, da stopnja telesne dejavnosti pri odraslih prebivalcih Slovenije v splošnem narašča, pa opažamo neenakosti med skupinami z različnim socialno-ekonomskih ozadjem. Vsaj petkrat ne teden se giblje približno tretjina prebivalcev Slovenije.


Ob Mednarodnem dnevu ozaveščanja o hrupu 2014: Za dobro zvočno okolje v vrtcih in šolah

22.4.2014 -

23. aprila 2014 obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu, ki poteka že 19. leto zapored. Namen letošnje akcije z geslom »Zvočno okolje v vrtcih in šolah« je ozaveščanje o pomenu dobrega učnega okolja v vrtcih in šolah za zdrav razvoj otroka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjamo, da hrup v vrtcih vpliva na otrokov jezikovni razvoj, učenje, pomnjenje, opravljanje bolj zahtevnih nalog in socialni razvoj otroka, prav tako povzroča stres, vznemirjenost in občutek nemoči.


Svetovni teden cepljenja 2014 - Cepljenje za vse življenje

18.4.2014 -

V zadnjem tednu aprila (24.−30. april 2014) po celem svetu obeležujemo Svetovni teden cepljenja, ki letos poteka pod globalnim geslom “Cepimo se za zdravo prihodnost”. Za evropsko geslo letošnje obeležitve je Svetovna zdravstvene organizacija izbrala slogan “Cepljenje za vse življenje”, s katerim želimo opozoriti na pomen cepljenja v vseh življenjskih obdobjih. Obeleževanje pomeni priložnost za povečanje ozaveščenosti o pomenu cepljenja in poudarjanje pomembnosti tega preventivnega ukrepa, ki dokazano rešuje življenja. Na Nacionalnem institutu za javno zdravje (NIJZ) priporočamo pravočasno cepljenje proti nalezljivim boleznim in svetujemo, da svojega zdravnika povprašamo, katera cepljenja nam priporoča, da s tem zaščitimo sebe in svojo družino.


Svetovni dan zdravja 2014: Majhen ugriz - velik težava

3.4.2014 - Letošnji Svetovni dan zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 7. aprila, je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) posvetila boleznim, ki jih prenašajo vektorji oziroma prenašalci. Prenašalci so največkrat členonožci, mednje pa uvrščamo komarje, klope, peščene muhe, uši in bolhe. Zato je geslo letošnje obeležitve »MAJHEN UGRIZ - VELIKA TEŽAVA«. V Sloveniji vektorske nalezljive bolezni prenašajo klopi, najbolj pogosti pa sta klopni meningoencefalitis in Lymska borelioza. Po preliminarnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je lani v Sloveniji zaradi lymske borelioze zbolelo 6.938 oseb, zaradi klopnega menigoencefalitisa pa 310 oseb. Vbod klopa je sam po sebi majhna nadloga, lahko pa povzroči pojav resnih zdravstvenih težav. Vbod klopa je smiselno preprečiti z uporabo repelentov ali pa vsaj skrajšati čas, ko je klop prisesan, tako da se po obisku narave skrbno pregledamo in odstranimo ...


Pravočasno se zaščitimo pred klopi, saj lahko prenašajo bolezni

Pravočasno se zaščitimo pred klopi, saj lahko prenašajo bolezni

27.3.2014 -

Vbod klopa je nevaren za človeka, saj lahko prenaša več bolezni, pri nas predvsem klopni meningoencefalitis in lymsko boreliozo. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa. Nevarnost vboda klopa traja lahko že od februarja pa vse do novembra. Vsak klop sicer ni okužen, vseeno pa se je potrebno pred njimi zaščititi.


Preventivni program Varno s soncem za vrtce in šole: Vzgajanje za samozaščito pred škodljivimi vplivi sonca

10.3.2014 -

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo tudi letos izvedel preventivni program Varno s soncem v vrtcih in šolah potekal tudi letos, zato vabimo zainteresirane vrtce in šole, ki se lahko prijavijo za sodelovanje še do 21. marca 2014. Program, ki so ga razvili na nekdanjem Zavodu za zdravstveno varstvo Celje ob podpori Združenja slovenskih dermatovenerologov, od januarja letos deluje pod okriljem novoustanovljenega Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Program bodo koordinirali v Območni enoti Celje. Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »