Evropski teden mobilnosti 2014 in Dan brez avtomobila

16.9.2014 -

Onesnaženost zraka zaradi prometa predstavlja resno grožnjo zdravju prebivalcem številnih držav v svetu, prav tako prekomerna izpostavljenost hrupu cestnega prometa negativno vpliva na posameznikovo zdravje in počutje. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) podpiramo aktivnosti ob Evropskem teden mobilnosti, ki bo letos od 16. do 22. septembra 2014 potekal pod sloganom »Naše ulice, naše odločitve«. Zaključil se bo z »Dnevom brez avtomobila«, ko bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa. Ob tem na NIJZ spodbujamo aktivni transport (pešačenje ali kolesarjenje) za povečanje stopnje telesne dejavnosti, ki je nujno potrebna za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni.


Svetnovni dan preprečevanja samomora 2014: Preprečevanje samomora – ves svet povezan

10.9.2014 - – Vsako leto 10. septembra obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Letošnja obeležitev je že 12. zapovrstjo in poteka pod geslom »Preprečevanje samomora – ves svet povezan«. Geslo, ki sta ga Svetovna zdravstvena organizacija in Mednarodna zveza za preprečevanje samomora izbrali za obeležitev, odraža pomembnost različnih strok, resorjev in inštitucij na različnih nivojih pri prizadevanjih za uspešno preprečevanje samomora. Za ogrožene posameznike pa je kjučna povezanost med ljudmi, saj lahko osamljenost poveča tveganje za samomor, nasprotno pa trdne medčloveške vezi lahko delujejo varovalno. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjamo, da vseh samomorov sicer ne moremo preprečiti, mnoge pa vendarle lahko – s povečano pozornostjo do soljudi, s pravočasnim iskanjem pomoči zase ali za drugega, s ponudbo čim več oblik strokovne pomoči in seveda tudi z ozaveščanjem o problemu. Lani je v Sloveniji ...


Zaščita še nerojenih otrok pred škodljivimi učinki alkohola

9.9.2014 -

9. septembra je mednarodni dan ozaveščanja o fetalnem alkoholnem sindromu (FAS), ki je bil v svetu prvič obeležen leta 1999, medtem ko ga v Sloveniji letos obeležujemo prvič. Simbolno ga obeležujemo ob 9:09, saj štiri devetice (9 minut čez 9. uro 9. dne v 9. mesecu v letu), simbolizirajo 9 mesecev nosečnosti. Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o tem, da je uživanje alkohola v času nosečnosti škodljivo za še nerojenega otroka. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo, naj ženske ne pijejo alkohola vseh devet mesecev nosečnosti, prav tako naj ne pijejo alkohola takrat, ko načrtujejo nosečnost in dojijo otroka. Pri tem je zelo pomembna tudi podpora s strani partnerja. Na svetu je namreč na milijone oseb s fetalnimi alkoholnimi motnjami, katerih kakovost življenja je slabša zato, ker so njihove matere pile alkohol v času nosečnosti.


Svetovni dan hepatitisov 2014: 'Premisli še enkrat, testiraj se!'

28.7.2014 -

Vsako leto 28. julija obeležujemo Svetovni dan hepatitisov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob letošnji obeležitvi razpisujemo javni natečaj za najboljše fotografije samih sebe (t. i. »selfije«) na temo hepatitisov, saj želimo dvigniti zavedanje o tem pomembnem javnozdravstvenem problemu in poudariti pomen testiranja.


Med počitnicami in dopusti poskrbimo za zdravo spolnost - Kondom naj bo obvezen del počitniške opreme

Med počitnicami in dopusti poskrbimo za zdravo spolnost - Kondom naj bo obvezen del počitniške opreme

20.6.2014 -

Čas dopustov oziroma počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb (SPO), kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi (HPV), klamidijske okužbe in druge. Raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim pri spolnih odnosih svetujemo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred vsemi SPO.


Svetovni dan brez tobaka 2014: Dvignimo davke na tobak

27.5.2014 -

31. maja vsako leto obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos nosi geslo »Dvignimo davke na tobak«. Na ta dan po vsem svetu opozorimo na hude posledice kajenja in spomnimo na ukrepe, ki učinkovito zmanjšujejo porabo tobačnih izdelkov ter tako varujejo zdravje ljudi. Uporaba tobačnih izdelkov vodi v bolezen in prezgodnjo smrt. Vsako leto zaradi tobaka po celem svetu umre približno šest milijonov ljudi, v Sloveniji pa 3600 prebivalcev, kar je 10 vsak dan. Zaradi kajenja umre vsak drugi kadilec, mnogi umirajo zelo mladi, že po tridesetem letu življenja. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo, da bi bil naš skupen interes in cilj zmanjševanje razširjenosti kajenja.


Svetovni dan hipertenzije 2014: Ali veste, kakšen je vaš krvni tlak?

14.5.2014 - Vsako leto 17. maja obeležujemo svetovni dan hipertenzije, katerega namen je ozaveščanje ljudi o krvnem tlaku ter pomenu zdravega življenjskega sloga pri preprečevanju in zdravljenju zvišanega krvnega tlaka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo ob letošnji obeležitvi poudariti pomen zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga, s katerim lahko vplivamo na preprečevanje pojava zvišanega krvnega tlaka. V sodelovanju s Pomurskim društvom za boj proti raku smo izdali zloženko z naslovom »Kako ravnati ob visokem krvnem tlaku«, ki vsebuje prijazne napotke za pravilno izbiro živil in pripravo zdravih obrokov. Na pobudo NIJZ in Sekcije za arterijsko hipertenzijo Slovenskega zdravniškega društva bodo v organizaciji nekaterih zdravstvenih domov in območnih enot NIJZ po Sloveniji potekale meritve krvnega tlaka in ozaveščanje o preprečevanju in obvladovanju arterijske hipertenzije. Podatki kažejo, da ...


Svetovni dan gibanja 2014: Za boljše zdravje telesna dejavnost za vse

9.5.2014 -

Vsako leto 10. maja obeležujemo Svetovni dan gibanja, katerega namen je spodbujanje telesne dejavnosti in zviševanje deleža telesno dejavnega prebivalstva. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo ob letošnji obeležitvi poudariti pomen telesne dejavnosti za zdravje za vse prebivalce, ne glede na ekonomsko-socialni položaj. Slabši ekonomsko-socialni položaj ima za posledico zmanjšano količino telesne dejavnosti ali telesno nedejavnost ter s tem povečano tveganje za pojav kroničnih bolezni. Čeprav zadnji podatki kažejo, da stopnja telesne dejavnosti pri odraslih prebivalcih Slovenije v splošnem narašča, pa opažamo neenakosti med skupinami z različnim socialno-ekonomskih ozadjem. Vsaj petkrat ne teden se giblje približno tretjina prebivalcev Slovenije.


Ob Mednarodnem dnevu ozaveščanja o hrupu 2014: Za dobro zvočno okolje v vrtcih in šolah

22.4.2014 -

23. aprila 2014 obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu, ki poteka že 19. leto zapored. Namen letošnje akcije z geslom »Zvočno okolje v vrtcih in šolah« je ozaveščanje o pomenu dobrega učnega okolja v vrtcih in šolah za zdrav razvoj otroka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjamo, da hrup v vrtcih vpliva na otrokov jezikovni razvoj, učenje, pomnjenje, opravljanje bolj zahtevnih nalog in socialni razvoj otroka, prav tako povzroča stres, vznemirjenost in občutek nemoči.


Svetovni teden cepljenja 2014 - Cepljenje za vse življenje

18.4.2014 -

V zadnjem tednu aprila (24.−30. april 2014) po celem svetu obeležujemo Svetovni teden cepljenja, ki letos poteka pod globalnim geslom “Cepimo se za zdravo prihodnost”. Za evropsko geslo letošnje obeležitve je Svetovna zdravstvene organizacija izbrala slogan “Cepljenje za vse življenje”, s katerim želimo opozoriti na pomen cepljenja v vseh življenjskih obdobjih. Obeleževanje pomeni priložnost za povečanje ozaveščenosti o pomenu cepljenja in poudarjanje pomembnosti tega preventivnega ukrepa, ki dokazano rešuje življenja. Na Nacionalnem institutu za javno zdravje (NIJZ) priporočamo pravočasno cepljenje proti nalezljivim boleznim in svetujemo, da svojega zdravnika povprašamo, katera cepljenja nam priporoča, da s tem zaščitimo sebe in svojo družino.Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »