29. september: Svetovni dan srca 2014

29. september: Svetovni dan srca 2014

29.9.2014 -

Bolezni srca in ožilja predstavljajo najpomembnejši vzrok smrti v svetu. Večino teh bolezni je mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje redno telesno dejavnost, zdrav način prehranjevanja in izogibanje kajenju (aktivnemu in pasivnemu). Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo se pridružili aktivnostim ob Svetovnem dnevu srca, ki vsako leto poteka 29. septembra.


Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji - AHA.SI

24.9.2014 -

Slovenija sodi med države, kjer beležimo dolgo pričakovano življenjsko dobo, žal pa temu ne sledijo v enaki meri tudi pričakovana leta zdravega življenja. Konec leta 1995 je v Sloveniji delež ljudi, starejših od 65 let, v celotnem prebivalstvu znašal 12,5 %, leta 2008 je ta starostna skupina predstavljala že skoraj petino prebivalstva, do leta 2060 pa naj bi se delež starejših od 65 let povzpel na 35 %, ali celo višje. Danes v svetu najhitreje narašča starostna skupina najstarejšega prebivalstva, torej skupina tistih prebivalcev, ki so že dosegli starost 80 let. Ta starostna skupina predstavlja več kot desetino (11 %) vseh starejših prebivalcev sveta, do sredine 21. stoletja naj bi po pričakovanjih dosegla že petino (več kot 19 %) vseh starejših.


26. september 2014: Svetovni dan kontracepcije

26. september 2014: Svetovni dan kontracepcije

23.9.2014 -

26. septembra je Svetovni dan kontracepcije in je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih. Skrb za kontracepcijo je odgovornost obeh partnerjev, zato ob tej priložnosti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo odkrit pogovor med parterjema o kontracepciji in skrbi za zanesljivo zaščito, kar je temelj sproščene in osrečujoče spolnosti. Nasvete glede izbire najprimernejše oblike kontracepcije lahko pari poiščejo pri ginekologu.


Evropski teden mobilnosti 2014 in Dan brez avtomobila

16.9.2014 -

Onesnaženost zraka zaradi prometa predstavlja resno grožnjo zdravju prebivalcem številnih držav v svetu, prav tako prekomerna izpostavljenost hrupu cestnega prometa negativno vpliva na posameznikovo zdravje in počutje. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) podpiramo aktivnosti ob Evropskem teden mobilnosti, ki bo letos od 16. do 22. septembra 2014 potekal pod sloganom »Naše ulice, naše odločitve«. Zaključil se bo z »Dnevom brez avtomobila«, ko bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa. Ob tem na NIJZ spodbujamo aktivni transport (pešačenje ali kolesarjenje) za povečanje stopnje telesne dejavnosti, ki je nujno potrebna za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni.


Svetnovni dan preprečevanja samomora 2014: Preprečevanje samomora – ves svet povezan

10.9.2014 - – Vsako leto 10. septembra obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Letošnja obeležitev je že 12. zapovrstjo in poteka pod geslom »Preprečevanje samomora – ves svet povezan«. Geslo, ki sta ga Svetovna zdravstvena organizacija in Mednarodna zveza za preprečevanje samomora izbrali za obeležitev, odraža pomembnost različnih strok, resorjev in inštitucij na različnih nivojih pri prizadevanjih za uspešno preprečevanje samomora. Za ogrožene posameznike pa je kjučna povezanost med ljudmi, saj lahko osamljenost poveča tveganje za samomor, nasprotno pa trdne medčloveške vezi lahko delujejo varovalno. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjamo, da vseh samomorov sicer ne moremo preprečiti, mnoge pa vendarle lahko – s povečano pozornostjo do soljudi, s pravočasnim iskanjem pomoči zase ali za drugega, s ponudbo čim več oblik strokovne pomoči in seveda tudi z ozaveščanjem o problemu. Lani je v Sloveniji ...


Zaščita še nerojenih otrok pred škodljivimi učinki alkohola

9.9.2014 -

9. septembra je mednarodni dan ozaveščanja o fetalnem alkoholnem sindromu (FAS), ki je bil v svetu prvič obeležen leta 1999, medtem ko ga v Sloveniji letos obeležujemo prvič. Simbolno ga obeležujemo ob 9:09, saj štiri devetice (9 minut čez 9. uro 9. dne v 9. mesecu v letu), simbolizirajo 9 mesecev nosečnosti. Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o tem, da je uživanje alkohola v času nosečnosti škodljivo za še nerojenega otroka. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo, naj ženske ne pijejo alkohola vseh devet mesecev nosečnosti, prav tako naj ne pijejo alkohola takrat, ko načrtujejo nosečnost in dojijo otroka. Pri tem je zelo pomembna tudi podpora s strani partnerja. Na svetu je namreč na milijone oseb s fetalnimi alkoholnimi motnjami, katerih kakovost življenja je slabša zato, ker so njihove matere pile alkohol v času nosečnosti.


Svetovni dan hepatitisov 2014: 'Premisli še enkrat, testiraj se!'

28.7.2014 -

Vsako leto 28. julija obeležujemo Svetovni dan hepatitisov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob letošnji obeležitvi razpisujemo javni natečaj za najboljše fotografije samih sebe (t. i. »selfije«) na temo hepatitisov, saj želimo dvigniti zavedanje o tem pomembnem javnozdravstvenem problemu in poudariti pomen testiranja.


Med počitnicami in dopusti poskrbimo za zdravo spolnost - Kondom naj bo obvezen del počitniške opreme

Med počitnicami in dopusti poskrbimo za zdravo spolnost - Kondom naj bo obvezen del počitniške opreme

20.6.2014 -

Čas dopustov oziroma počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb (SPO), kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi (HPV), klamidijske okužbe in druge. Raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim pri spolnih odnosih svetujemo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred vsemi SPO.


Svetovni dan brez tobaka 2014: Dvignimo davke na tobak

27.5.2014 -

31. maja vsako leto obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos nosi geslo »Dvignimo davke na tobak«. Na ta dan po vsem svetu opozorimo na hude posledice kajenja in spomnimo na ukrepe, ki učinkovito zmanjšujejo porabo tobačnih izdelkov ter tako varujejo zdravje ljudi. Uporaba tobačnih izdelkov vodi v bolezen in prezgodnjo smrt. Vsako leto zaradi tobaka po celem svetu umre približno šest milijonov ljudi, v Sloveniji pa 3600 prebivalcev, kar je 10 vsak dan. Zaradi kajenja umre vsak drugi kadilec, mnogi umirajo zelo mladi, že po tridesetem letu življenja. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo, da bi bil naš skupen interes in cilj zmanjševanje razširjenosti kajenja.


Svetovni dan hipertenzije 2014: Ali veste, kakšen je vaš krvni tlak?

14.5.2014 - Vsako leto 17. maja obeležujemo svetovni dan hipertenzije, katerega namen je ozaveščanje ljudi o krvnem tlaku ter pomenu zdravega življenjskega sloga pri preprečevanju in zdravljenju zvišanega krvnega tlaka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo ob letošnji obeležitvi poudariti pomen zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga, s katerim lahko vplivamo na preprečevanje pojava zvišanega krvnega tlaka. V sodelovanju s Pomurskim društvom za boj proti raku smo izdali zloženko z naslovom »Kako ravnati ob visokem krvnem tlaku«, ki vsebuje prijazne napotke za pravilno izbiro živil in pripravo zdravih obrokov. Na pobudo NIJZ in Sekcije za arterijsko hipertenzijo Slovenskega zdravniškega društva bodo v organizaciji nekaterih zdravstvenih domov in območnih enot NIJZ po Sloveniji potekale meritve krvnega tlaka in ozaveščanje o preprečevanju in obvladovanju arterijske hipertenzije. Podatki kažejo, da ...Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »