Priložnost in spodbuda za opustitev kajenja

29.1.2015 -

31. januarja obeležujemo Dan brez cigarete, ki lahko vsem kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre približno polovica kadilcev. V Sloveniji to vsako leto pomeni smrt 3.600 posameznikov ali skoraj 10 na dan, pri čemer vsak četrti umre pred 60. letom starosti. Čimprejšnja opustitev kajenja pomembno izboljša zdravje in podaljša življenjsko dobo. V pomoč pri opustitvi kajenja so v Sloveniji na voljo številne brezplačne vrste pomoči, tudi svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo prepričani, da so bolezni in smrti, povzročene s kajenjem, preprečljive in nepotrebne.


Zmanjšajmo breme alkohola v Sloveniji

14.1.2015 - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje RS in Svetovno zdravstveno organizacijo organizira dvodnevno konferenco o alkoholni politiki, ki se je udeležuje preko 200 udeležencev. Tako kot na prvih dveh konferencah (leta 2010 in 2012) želimo tudi tokratni konferenci opozoriti, da lahko z ustrezno alkoholno politiko zmanjšamo breme tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji. Udeleženci konference bodo prejeli t.i. »policy brief« - publikacijo ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI - priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov, ki je nastala z namenom, da bi vse, ki odločajo v procesu oblikovanja alkoholne politike v naši državi, opremili z verodostojnimi informacijami in podatki o obsegu problema alkohola v Sloveniji in o tem, kateri ukrepi alkoholne politike so dokazano učinkoviti. Podatki kažejo, da se dobra četrtina moških in 16 odstotkov žensk v starosti od 25 do 64 let opija ...


Mreža ambasadorjev programa Svit se širi tudi na Celjskem

9.1.2015 -

Celjska regija je dobila novo ambasadorko nacionalnega preventivnega programa Svit. Stanislava Drobnak iz Šmarja pri Jelšah je podpisala zavezo, da bo podpirala program Svit in uresničevanje njegovih ciljev ter pomagala širiti zavedanje o bremenu raka na debelem črevesu in danki. Ambasadorka bo ljudi spodbujala k dejavni udeležbi v presejalnem programu in k skrbi za lastno zdravje. Na Svitovi čajanki, ki jo je Nacionalni inštitut za javno zdravje organiziral konec minulega leta v Ljubljani, so posameznikom podelili tudi priznanja za prizadevno delo v programu Svit. Iz celjske regije sta priznanji prejela Renata Šibli, predstojnica Oddelka za bolezni prebavil v Splošni bolnišnici Celje, in Franjo Debelak, župan občine Bistrica ob Sotli.


Delovni posvet projekta AHA.SI: Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji

8.1.2015 -

Danes je potekal drugi delovni posvet projekta Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji (Active and Healthy Ageing in Slovenia - AHA.SI), ki se ga je udeležilo več kot 150 strokovnjakov iz različnih sektorjev. Udeleženci so podali svoja stališča in poglede na izzive starajoče se družbe. Spregovorili so še posebej o trgu dela in upokojevanju, preventivi padcev, pripravi na starost ter dolgotrajni oskrbi. Projekt, pri katerem sodelujejo številni partnerji, vodi in koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).


Nujno obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

Nujno obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

24.12.2014 -

Na Nizozemskem so se pojavile tabletke, ki se prodajajo kot ekstazi, vsebujejo pa nevarno snov parametoskimetilamfetamin (PMMA) in manjšo količino amfetamina. Tabletke so v obliki pentagrama, roza ali bledo rdeče barve, na obeh straneh imajo logotip »Superman«.


V dveh presejalnih krogih Programa Svit odkritih več kot 1.300 primerov raka

V dveh presejalnih krogih Programa Svit odkritih več kot 1.300 primerov raka

12.12.2014 -

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je organiziral dvodnevni strokovni posvet Programa Svit, ki se ga je udeležilo okoli 200 strokovnjakov z različnih področij. Domači in tuji strokovnjaki so osvetlili različne teme zagotavljanja kakovosti pri izvajanju programa, možnosti nemedikamentoznega obvladovanja bolečin pri kolonoskopiji ter predstavili primere dobrih praks vključevanja lokalnih okolij v program. V Sloveniji je bilo po do zdaj znanih podatkih pri kolonoskopijah in preiskavah, ki so jim sledile, že v prvih dveh presejalnih krogih odkritih več kot 1.300 primerov raka, pri čemer je bilo najmanj 70 odstotkov primerov raka odkritih v zgodnji fazi, kar omogoča učinkovito in uspešno zdravljenje ter kakovostno življenje.


Svet zavoda obravnavnaval informacije o poslovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Svet zavoda obravnavnaval informacije o poslovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje

4.12.2014 -

Včeraj je na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NJIZ) potekala 1. izredna seja Sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na kateri so svetniki obravnavali tudi nekatere medijske očitke o domnevnih nepravilnostih na NIJZ.


Svetovni dan aidsa 2014

Svetovni dan aidsa 2014

27.11.2014 - Vsako leto 1. decembra obeležujemo Svetovni dan aidsa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) prvič razglasila leta 1988 in vse odtlej je to pomemben mednarodni dan, ki ga usklajeno obeležujemo po vsem svetu. V obdobju 2010–2015 je osrednje geslo globalne kampanje »Proti ničli - nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa«. Čeprav je bil razvojni cilj, da se do leta 2015 zaustavi širjenje virusa HIV, se čas izteka in tudi SZO opozarja, da ne le da ciljev ne dosegamo, ampak se je število novih primerov v Evropi v zadnjih desetih letih povečalo. Ne bo dosežen niti cilj, da bomo do leta 2015 v Evropi testirali 90 odstotkov ključnih skupin, saj je do zdaj ta številka le pri 53 odstotkih. V Sloveniji smo do 18. novembra 2014 na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejeli podatke o 43 novih diagnozah okužbe s HIV, za aidsom je zbolelo 15 oseb, umrl pa je en bolnik z aidsom. Skupno je bilo od leta 2004 do vključno ...


Spletna stran o prehrani in gibanju otrok www.solskilonec.si

Spletna stran o prehrani in gibanju otrok www.solskilonec.si

13.11.2014 - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan razvil novo spletno stran o prehrani otrok www.solskilonec.si, katere namen je spodbujati zdravo prehrano in gibanje otrok v organiziranih sistemih in v prostem času. Zdrava prehrana v času odraščanja je izjemno pomembna za krepitev zdravja v kasnejših življenjskih obdobjih, kar odraža tudi slogan spletne strani »Mladi potrebujejo zdravo prehrano in gibanje«. Spletna stran predstavlja orodje za strokovnjake v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki skrbijo za načrtovanje in pripravo obrokov, ter splošni javnosti, ki jo ta tematika zanima. Naš ključni cilj je spodbuditi skrb za zdravje otrok in mladostnikov ter posvetiti večji pomen Smernicam zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki sta jih v letu 2005 potrdili ministrstvi, pristojni za zdravje in izobraževanje. Spletna stran solskilonec.si poleg številnih uporabnih informacij o zdravi ...


Nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni

12.11.2014 -

Vsako leto 14. novembra obeležujemo svetovni dan boja proti sladkorni bolezni. Koordinativna skupina Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni pri Ministrstvu za zdravje RS in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kot njen član, sta pred letošnjo obeležitvijo organizirala Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni. Konference se je udeležilo okoli 100 strokovnjakov z različnih področij, ki so spregovorili o tem velikem javno-zdravstvenem problemu.Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »